Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Más pénzéről könnyebb jól dönteni

kategória: Pszichológia

Miért tudunk jobb tanácsot adni, ha más pénzügyi helyzetéről van szó, mint ha a sajátunkról? Azt a képességet, amely meggátol bennünket abban, hogy az azonnali jutalom érdekében cselekedjünk, "halasztott kielégülésnek" nevezi a pszichológia. Ez fontos viselkedési elem, mivel korlátozza a ránk irányuló "most, azonnal" érzésű impulzusokat. Kutatások azt is bebizonyították, hogy már a gyerekek is képesek lemondani az azonnali jutalomról, édességről, ha tudják, hogy később többet kapnak.

A Lincoln és a Nottingham Egyetem kutatói arra kérték az egyetem hallgatóit, hogy vegyenek részt egy kísérletben, amelyben választaniuk kellett az azonnali pénzjövedelem vagy a későbbi nagyobb summa között annak alapján, hogy maguknak vagy távolabbi ismerősnek, rokonnak szánják a juttatást. A szakemberek nemcsak a döntést jegyezték fel, hanem azt is, hogy milyen közeli ismerősről vagy családtagról volt szó.

Az eredményekből kiderült, hogy a diákok sokkal nagyobb valószínűséggel választották az azonnali, de kisebb jutalmat, ha magukról vagy egy közelebbi családtagról, barátról volt szó, mint akkor, amikor távolabbi ismerős helyében kellett volna dönteniük. A kutatók kiemelték, hogy a leginkább racionális döntést a résztvevők a számukra teljesen idegen emberek esetében hozták.

A tanulmány a Plos One oldalain jelent meg.

2012.12.11 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tippek:

Nem mindegy, hogy milyen gyümölcsöt vásárol! A sokáig szállított vagy tárolt, de látszólag friss, egzotikus gyümölcsök vitamintartalma sokszor kisebb, mint a mélyhűtött hazainak.

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések