Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A jó koleszterin és hosszú élet titka

kategória: Koleszterin, Szív- és érrendszeri betegségek

Ha a koleszterinről beszélünk, általában az érelmeszesedéshez, infarktushoz vezető "rossz" LDL-koleszterinre gondolunk. Pedig létezik az ellenkező hatású, HDL-koleszterin is, amely friss kutatások szerint magas koncentrációban található a nagyon idős kort megérő férfiak vérében - olvasható az American Journal of Cardiology című folyóiratban.

Az Egyesült Államokban a múlt század közepén ismerték fel, hogy a legtöbb ember halálát a szív- és érrendszeri betegségek okozzák. Az okok tisztázására nagyszabású vizsgálatokba kezdtek. Az 1963-ban indított VA Normative Aging Study elnevezésű tanulmányba például katonai szolgálatból leszerelő férfiakat vontak be, akik aztán életük végéig rendszeresen jártak ellenőrző vizsgálatokra. Catherine R. Rahilly-Tierney és munkacsoportja ebből a sok ezer résztvevőből emelte ki azt a 652, átlagosan 65 éves férfit, akik a tervezett tanulmány végére, 2008-ra megélhették nyolcvanötödik születésnapjukat.

A vizsgálatban részt vevőket a rendszeres ellenőrzéskor készült laborvizsgálatok és az életmódról, táplálkozási szokásokról, káros szenvedélyekről szóló kikérdezés adatai, illetve a HDL-koleszterinszintjük alapján csoportosították a kutatók. A csoportból 375-en éltek 85 esztendőnél tovább, életének hatodik évtizede táján mindegyikük HDL-koleszterinszintje kifejezetten magas volt.

A legalacsonyabb HDL-koleszterinértéktől felfelé deciliterenként mért minden tíz milligramm emelkedés 14 százalékkal növelte annak esélyét, hogy az illető legalább 85 évig él. Ezenfelül kevesebb volt közöttük az elhízott, a dohányos vagy a túlzott mennyiségű alkoholt fogyasztó, vagyis ezek az emberek eleve egészségesebben éltek, mint a többiek. Az is tény, hogy a magas HDL-koleszterinszint és a hosszú élet esélye csupán együtt jár, de ez nem jelent ok-okozati összefüggést.

Animáció: HáziPatika.com

2011.03.11 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

A zöld tea rendszeres fogyasztása esetén bizonyított, hogy a koleszterin olyan kémiai változásokon megy át, ami végső soron fokozza a kiválasztását a szervezetből, így kevésbé tud lerakódni az erek falában.


Szponzorált hirdetések