Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Boldogságunk záloga: a jó fizetés

kategória: Pszichológia

Ahhoz, hogy boldogok lehessünk, fontos, hogy sok pénzt is keressünk, de ami ebből a szempontból még lényegesebb, hogy a kollégáinkkal összehasonlítva ne legyen kevesebb a fizetésünk - derült ki a madridi Universidad Carlos III kutatásából.

Bár elfogadott nézet, miszerint a boldog munkavállaló termelékenyebb, úgy tűnik, sok cég használja motivációs eszközként a fizetések közötti különbséget. A menedzsment ugyanis abban bízik, hogy aki kevesebbet keres, mint kollégái, az valószínűleg többet fog majd dolgozni.

A tanulmány szerzője, Eduardo Pérez Asenjo professzor kutatása során is megfigyelte, ha az egyén rájön, hogy az ő pénze kevesebb, növeli a munkatempót, és valóban többet dolgozik. A kutató szerint ennek magyarázatát a szociális összehasonlításban kell keresnünk, de az is lehet, hogy ha valaki kevesebbet keres, mint a körülötte lévő emberek, az éppen azt jelzi számára, hogy dolgozzon többet. "Személyes véleményem az, hogy a munkáltatók nem igazán törődnek a munkavállalók boldogságával" - mondta el a kutató, aki hozzátette, hogy szerinte egészségesebb lenne, ha nem hasonlítanánk össze a fizetésünket másokéval: "jobb lenne, ha ezek a dolgok nem hatnának a boldogságunkra".

2012.10.16 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!


Szponzorált hirdetések