Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kutya, házasság, barátok: hosszú élet

kategória: Gondolta volna?, Öregedés

A kutya nemcsak az ember legjobb barátja, hanem a hosszú élet titka is lehet - ezt mutatja a legújabb kutatás. A mérföldkőnek számító vizsgálat szerint a kutyatartás, a boldog házasság és a sok barát lehet a kulcs a hosszú élethez.

Az 1940-ben indított Grant tanulmány fiataltól idős koráig vizsgált 200 fiatal, egészséges, fehér amerikait, és közben kétévente készítettek értékeléseket. Az eredményekből az derült ki, hogy az élettartamnak sokkal inkább a boldogsághoz van köze, mint a társadalmi osztályhoz. A tanulmány jelenlegi vezetője, George Vaillant, a Harvard Egyetem Orvostudományi Karának kutatója elmondta, hogy a boldog és hosszú élet kulcsát a jó kapcsolatok jelentik. A kutatásban részt vevő 31 egyedülálló férfi közül csupán négy van még mindig életben, míg a "jó kapcsolatokkal rendelkezőknek" több mint egyharmada él.

George Vaillant azt is hozzátette, hogy bár a szerető család rendkívül fontos, sokan meglepődnének, hogyan képesek az emberek 70 és 90 éves kor között, nagy nélkülözések közepette is szeretetet találni. "Ha valaki boldog szeretne lenni, és nincs éppen kéznél egy hat hónapos csecsemő, akit babusgathatna, szerezzen egy kiskutyát - mondta a kutató. - A boldogsággal kapcsolatos eredmény az, hogy a boldogság szó helytelen. A boldogságra a következő szavak a legmegfelelőbbek: érzelmi intelligencia, kapcsolatok, öröm, kötődés és rugalmasság."

A kutatás szerint a házasság sokkal több elégedettséget okoz 70 éven felül. Azt pedig, hogy hogyan öregszünk 80 éven felül, sokkal inkább az 50 éves korunk előtt kialakított szokásaink befolyásolják, mint a genetika. "Úgy tűnik, hogy a méltóságteljes és életerővel teli öregedésre saját magunk nagyobb hatással vagyunk, mint a sorsszerű génállományunk."

2012.11.23 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Tippek:

A vashiány ellensúlyozására együnk sok száraz lencsét, babot, borsót, zabpelyhet, sovány marhahúst, teljes kiőrlésű lisztből készült és rozskenyeret, véres hurkát.


Szponzorált hirdetések