Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A hormonpótlás befejeztével csökken a szélütés kockázata

kategória: Hormonok, Változókor

Megszűnik a változókori ösztrogénpótlás miatt megnövekedett egészségügyi kockázat, amikor a nők abbahagyják a hormontabletták szedését - állapították meg amerikai kutatók. A tanulmányban 10 739 olyan nő egészségét követték nyomon, aki csak ösztrogént tartalmazó hormonpótlást kapott, átlagosan hat évig.

Az eredmények szerint a hormonpótlás ideje alatt némiképp megemelkedett a vérrögök képződésének valószínűsége, ezzel a szélütés kockázata is. A tabletták szedésének elhagyása után, a négyéves követés alatt azonban eltűnt a megnövekedett kockázat.

A Women's Health Initiative elnevezésű nagyszabású vizsgálatot az 1990-es években indította az amerikai szövetségi kormányzat a női hormonpótlás egészségügyi kockázatainak feltárására. Az ösztrogén-progesztin kombinációt szedő nőknél a szívroham és a mellrák megnövekedett kockázatát találták, ezért a vizsgálatnak ezt a részét 2002-ben leállították. A csak ösztrogénpótláson alapuló terápia vizsgálatát 2004-ben állították le, miután a csoportban emelkedett a szélütések száma.

Animáció: HáziPatika.com

2011.04.12 00:02:00

forrás: MTI


50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések