Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A hólyagrák kockázatát is fokozza a dohányzás

kategória: Dohányzás

A húgyhólyagrákos esetek mintegy fele hozható kapcsolatba a dohányzással, és az elmúlt három évtizedben a kockázat növekedő tendenciát mutat: régebben háromszoros volt a daganat kialakulásának kockázata, ma már négyszeres a nem dohányzókhoz viszonyítva. Azoknál, akik leszoktak káros szenvedélyükről, a daganatkockázat 2,2-szeres azokhoz képest, akik sosem gyújtottak rá, de az idővel párhuzamosan egyre csökken.

Évente mintegy 350 ezer egyénnél diagnosztizálnak hólyagrákot világszerte. Számuk nem nő jelentős mértékben, viszont egyre magasabb a dohányosok aránya a betegek között. A daganat legfontosabb kockázati tényezője már korábban is a dohányzás volt, és ez csak fokozódik.


Neal D. Freedman és az amerikai Nemzeti Rákintézet munkatársai a jelenlegi helyzetet térképezték fel, ehhez egy egészségügyi adatbázis 1995 és 2006 közötti adatait elemezték ki. A tanulmányban vizsgált 281 394 férfi közül négyezernél diagnosztizáltak húgyhólyagrákot, a 186 134 nő közül 627-nél. Az elemzés szerint a dohányzás négyszeresre fokozza a daganat kialakulásának kockázatát. A kedvezőtlen hatás már napi 1-10 cigaretta elszívása esetén is számottevő. Ugyanúgy rosszabbak a kilátásaik azoknak, akik régebben dohányoztak - de az idő múltával ennek hatása csökken.

A kutatók nem tudják pontosan, mi okozza azt, hogy a dohányzás okozta daganatkockázat növekszik, arra gyanakszanak azonban, hogy a háttérben a dohányfüst összetételének változása állhat. A készítmények egyre kevesebb nikotint és kátrányt tartalmaznak, viszont egyre magasabb a cigarettafüst más rákkeltő anyagainak kockázati hatása. A béta-naftilamint például kapcsolatba is hozták a húgyhólyagrákkal.

A dohányzás számos daganat kockázatát fokozza nagymértékben, ráadásul a szív- és érrendszeri betegségeknek is ismert rizikótényezője. A szakértők szerint a cigaretta jelenleg károsabb, mint pár évvel ezelőtt.Animáció: HáziPatika.com

2011.08.30 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A vashiány ellensúlyozására együnk sok száraz lencsét, babot, borsót, zabpelyhet, sovány marhahúst, teljes kiőrlésű lisztből készült és rozskenyeret, véres hurkát.


Szponzorált hirdetések