Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A hirtelen szívhalál reggel vagy este érkezik

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

A biológiai óra működésének felborulása okozhatja a hirtelen szívhalált okozó végzetes szívritmuszavart egy nemzetközi kutatócsoport új tanulmánya szerint. Amerikai, svájci és francia kutatók azt fedezték fel, hogy a hirtelen, váratlan szívhalál hátterében a szívizomzat kálium ioncsatorna működésének hullámzása a legfontosabb tényező. Az izomrostok ritmusos összehúzódásához a különböző ionok arányának változása szükséges, és az egyes ionok áramlása pontos szabályok szerint történik.

Mukesh Jain és Xander Wehrens professzor évek óta foglalkozik a káliumcsatorna működésének kutatásával. Fölfedezték, hogy a biológiai óra zavartalan működése igen lényeges az ioncsatornák időzítése miatt is. A kálium beáramlását a szívizomsejtekbe egy bizonyos fehérje befolyásolja. Ennek a fehérjének a szintje a szervezetben hullámzik, és ez reggel, illetve este megváltoztatja a kálium ion beáramlást a szívizomsejtekbe.


Amióta létezik EKG, a szívgyógyászok már észlelték a diagnosztikus eszköz által kirajzolt hullámok távolságának változását, és arra is fölfigyeltek, hogy ennek bizonyos változata életveszélyes szívritmus-zavarokra hajlamosít. Ha a sejtekbe történő kálium beáramlás bármelyik irányba megváltozik, az életet veszélyeztető ritmuszavarok megjelennek. Ezt egyelőre csak az egereken bizonyították, de nagy vizsgálatok indultak el annak tisztázására, hogy az emberi szívben, a hirtelen szívhalál hátterében milyen szerepe lehet a kálium ioncsatorna reggeli és esti aktivitásváltozásának, a biológiai óra napszakos időeltolódásának.

Animáció: HáziPatika.com

2012.03.01 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések