Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A hirtelen szívhalál nem válogat

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

A szívmegállás nem kötődik életkorhoz, bárkivel, bármikor, bárhol megtörténhet. A mentők megérkezéséig folytatott küzdelem, a szakszerű segítségnyújtás életmentő lehet - hívja fel a figyelmet a Magyar Kardiológusok Társasága /MKT/ és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány /MNSZA/.

A MKT célja, egy országos társadalmi mozgalom kialakítása, amelynek segítségével a lakosság széles rétegei részesülnek elsősegély-nyújtási alapismeretekben, ezáltal szükség esetén a laikusok is el tudják kezdeni az újraélesztést a mentő megérkezése előtt, így járulva hozzá a hirtelen szívhalál kockázatának csökkentéséhez.

Magyarországon minden órában három embernek áll meg hirtelen a szíve. Ilyenkor a szív pumpáló teljesítménye megszűnik, így az agy és maga a szívizomzat is vérellátás nélkül marad. A beteg összeesik, nincs pulzusa és légzése. Újraélesztéssel mechanikusan fenn lehet tartani a beteg keringését - ezáltal az szív és az agy oxigénellátását - és így az életét megmenteni.

Ahogy azt Merkely Béla, az MKT elnöke is hangsúlyozta a rendezvényen: nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen az újraélesztés alapvető technikájával (30 mellkasi nyomás - 2 befúvás). Nem szabad elfelejteni, hogy a hirtelen szívhalál esetében azonnali cselekvésre van szükség, hiszen a segítség nélkül eltelt minden perc tizedével csökkenti a beteg életesélyeit. Az ötödik perc után pedig elkezdődik az agykárosodás.
Minden nap 70 hirtelen szívleállás történik országszerte, ebből Budapesten naponta 8 olyan eset van, amikor meg lehetne menteni a beteg életét, ha lenne, aki elkezdi az újraélesztést - tette hozzá az elnök.

Médiatár főoldal
videó

Újraélesztés a Bee Gees ritmusára

Újraélesztés a Bee Gees ritmusára
A Magyar Kardiológusok Társasága a Szívünk Napja 2010. rendezvényen felhívta a figyelmet a megelőzés fontosságára is. A vérnyomás tekintetében a 140/90 Hgmm-es érték elérésére, a vércukorszint 6 mmol/l-es és a koleszterinszint 5 mmol/l-es értékére kell törekedni, a szív- és érrendszeri tünetektől és kockázati tényezőktől mentes egyéneknél.

Dr Tóth Kálmán az MKT főtitkára szerint, ha mindenki igyekezne beépíteni az étrendjébe néhány alapvető lépést (naponta minél nagyobb arányban fogyasztani rostdús gyümölcsöt, növényi eredetű ételeket és a sószegény táplálkozást előnyben részesíteni) igen sokat tenne a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében.

Az egészséges táplálkozás mellett azonban - tette hozzá a főtitkár - a dohányzás elhagyása szintén sarkalatos pont a megelőzés tekintetében, hiszen a nikotin élvezete járul hozzá az agyvérzéshez minden 5. betegnél. Bármilyen idős korban sikerül is abbahagyni a dohányzást, annak jelentős élettani előnyei vannak; nemcsak a tüdőkapacitás javul rövid időn belül, de a szív- és érrendszeri mutatók is. Aki idejében leteszi a cigarettát, annak életkilátásai nem lesznek rosszabbak a soha nem dohányzókénál.
Különösen ügyelnie kell a helyes életmódra azoknak, akik családjában egy bizonyos kor - nők esetében 65 év, férfiaknál 55 év - előtt szív- és érrendszeri haláleset fordult elő valamelyik családtagnál, ugyanis a kardiovaszkuláris megbetegedések kialakulásában a genetikai tényezők is jelentős szerepet játszanak.

Nem szabad megfeledkeznünk a mozgás jótékony hatásáról sem. Merkely professzor szerint az egészséges életmóddal - napi fél óra mozgással, ami lehet intenzív séta is - becslések szerint ötödére lehetne csökkenteni a szívbetegek számát, az infarktusok 80 százalékát pedig el lehetne kerülni.

Ezeket a szempontokat tartja szem előtt az MKT által életre hívott RizikóRiadó program is, amellyel szintén megismerkedhettek a rendezvény látogatói. A program célja egy komplex gondozási háló kialakítása, melyet az orvos és az ápoló szaktudása sző a beteg köré, támogatva ezzel az egészségesebb évekhez vezető lépések megtételében. A gondozás során a tudatos beteg felismeri, hogy magas vérnyomásának kezelésében együttműködve a szakemberrel jelentősen csökkentheti szív- és érrendszeri kockázatát (a szívinfarktus vagy agyvérzés bekövetkeztének esélyét).

A Szívünk Napján került sor az Év esélynövelő Nővére díj átadására is. A Magyar Kardiológusok Társasága a kitüntetés keretében azt a 3 szakápolót díjazta, akik a betegek szavazatai alapján a leghatékonyabban segítették a magas vérnyomással élők gondozását.

Videó, animáció: HáziPatika.com

2010.10.04 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Tippek:

Fordítson gondot arra, hogy hajmosás után alaposan szárítsa meg a fejbőrét. A vizesen maradt bőrfelszín kedvez a korpás fejbőr kialakulásának


Szponzorált hirdetések