Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A hidrogén-szulfid lehet a legújabb öregedésgátló szer?

kategória: Öregedés

Egyre nagyobb szerepet játszhat az öregedés elleni küzdelemben a hidrogén-szulfid - derül ki a Molecular and Cellular Biology internetes kiadásában megjelent tanulmányból. Az elemzésben a kínai kutatók a vegyület különböző hatásait veszik sorra az öregedés gátlásában. Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a hidrogén-szulfid a szabadgyökök reakcióinak gátlása révén, valamint az élettartamot szabályozó egyik enzim aktiválásával, illetve egy önállóan is öregedésgátló tulajdonságú génnel folytatott kölcsönhatásának köszönhetően lassítja az öregedést.

A Dél-Kínai Egyetem kutatói Zhi-Sheng Jiang vezetésével arról számolnak be, hogy a hidrogén-szulfid az emberi testen belül is termelődik, és jelentős fiziológiai hatása van. Ellazítja például az érfalak és a simaizom sejtjeit, ami fontos ahhoz, hogy az öregedés során megőrizhessük az artériák tisztaságát.

A vegyület ezen kívül gátolja a gyulladást kiváltó faktorok kifejeződését, amelyek jelentős mértékben hozzájárulnak az öregedéshez és az öregedéssel járó betegségek kialakulásához. A hidrogén-szulfid termelésében szerepet játszó egyik enzimmel nem rendelkező kísérleti egerekben például jelentős mértékű, korai érelmeszesedést tapasztaltak, ami az öregedés elkerülhetetlen következményének számít.

A hidrogén-szulfid hiánya a neurológiai egészséget is alááshatja. A Parkinson-kóros kísérleti állatokban az endogén hidrogén-szulfid alacsony szintjét mutatták ki, és az Alzheimer-kóros betegek agyában is a vegyület csökkent szintjét mérték. Főként állatkísérletek, de néhány humán kísérlet is utal arra, hogy a hidrogén-szulfid a rákos megbetegedések ellen is védelmet nyújthat.

"Az eddig rendelkezésünkre álló adatok alapján valószínű, hogy a hidrogén-szulfid hatékony szer lehet az öregedés és az öregedéssel járó betegségek megelőzésében és kezelésében - összegezte Zhi-Sheng Jiang. - A jövőben az emberek ételben vagy öregedésgátló étrend-kiegészítő formájában szedhetik majd a hidrogén-szulfidot."

2013.02.07 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.


Szponzorált hirdetések