Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egyedül maradni öregen: az önállóság vége?

kategória: Öregedés, Vészhelyzetek, katasztrófák

A házastárs elvesztése minden életkorban tragédia, de az idősek életében döntő változásokat is eredményezhet. Az Alberta Egyetem kutatói szerint erre a családnak is oda kell figyelnie. A partner elvesztése arra kényszerítheti a másik felet, hogy elhagyja az egykori közös otthont - mondja Lisa Strohschein szociológus. A gyász időszaka általában elegendő időt ad a gyászolónak és a családnak, hogy eldöntsék, érdemes-e egyedül élnie a túlélő félnek, vagy pedig más megoldást kell választani. "Két ember megoszthatja a terheket és költségeket és vigyázhat a másik testi épségére, így még idős korban sem jelent problémát a mindennapi teendők ellátása. A gyász az önálló élet feladására késztetheti a társukat elvesztőket."

Az idősek leggyakrabban ellátásra szakosodott intézetekbe vagy felnőtt gyerekeikhez költöznek a házastárs halála után. A férfiak és a nők azonos arányban döntöttek az önálló élet feladása mellett. A végső döntést minden esetben az időseknek kell meghozniuk, de a családnak minden segítséget meg kell adnia, hogy végül a legjobb döntés szülessen.

Lisa Strohschein szerint fontos, hogy megértsük, milyen folyamatok játszódnak le az idősekben és végül mi alapján döntenek úgy, hogy feladják önálló életüket a házastárs halála után. "A mostani, egyre öregedő társadalomban rendkívül fontos lenne, hogy az idősebbek a lehető legtovább megőrizhessék önállóságukat, és emberhez méltó életet éljenek akár egyedül is. Az intézeti ellátás költségessége miatt az egészségügyi hatóságoknak is érdeke, hogy az idősek minél később akarják feladni az önállóságukat" - mondta a kutatónő. Más lehetőségek felvetésével és életvezetési tanácsadással el lehetne érni, hogy az idősek még házastársuk halála után is sokáig el tudják látni magukat.

2011.11.07 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések