Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Minden bajtól a házasság sem tud megvédeni

kategória: Gondolta volna?, Öregedés

A házassággal járó egészségügyi előnyök igazából csak azokat érintik, akik már eleve jó egészségnek örvendenek, de a halál és az időskori hanyatlás ellen nem nyújtanak védelmet - mutatta ki az Ohio Állami Egyetemen végzett kutatás. Amint azt a kutatást vezető Hui Zheng, az Egyetem szociológus munkatársa kifejtette, egyesek egészségére jótékonyan hat a házasság, ám nem nyújt ugyanolyan védelmet mindenki számára. Aki például már eleve rossz egészségi állapotban köt házasságot, az nem fogja tapasztalni a kedvező hatást.

A Journal of Health and Social Behavior című lap márciusi számában közzétett tanulmány során a kutatók közel nyolcszázezer alany adatait követték nyomon, akik 1986 és 2004 között vettek részt az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Felmérésén, és saját egészségi állapotukat kellett osztályozniuk. A szakemberek megállapították, hogy azok a személyek, akik sosem voltak házasok, és saját egészségüket kiválónak ítélték, kétszer nagyobb valószínűséggel haltak meg három éven belül, mint a szintén kitűnő egészségnek örvendő házasok. Ugyanakkor minél inkább romlott a házasságban élők egészsége, annál inkább csökkent a halál kockázatának esélyében kimutatható különbség házasok és nem házasok között.

Az is megfigyelhető volt, hogy azoknál a személyeknél, akik eleve rossznak határozták meg saját egészségi állapotukat, nem volt kimutatható különbség a halál kockázatában annak fényében, hogy az illető házas volt vagy sem. Hui Zheng szerint az eredmények alapján kimondható, hogy a házasságnak fontos szerepe van a betegségek megelőzésében, ám ez a szerep elhalványul, ha valaki igazán súlyos beteg lesz.

2013.03.17 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Szellemileg is frissen

Vajon milyen időskor vár ránk? Szellemileg frissen vagy eltompulva fogunk élni? Képes-e az idősebb agy a tanulásra, vagy elkerülhetetlenül beleütközik szellemi képességei csökkenésének korlátaiba?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések