Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A házas nők többet isznak, a házas férfiak kevesebbet

kategória: Alkoholizmus

A házasság vagy a válás miatt isznak többet az emberek? A legújabb kutatások szerint a középkorú házas nők jóval több alkoholt fogyasztanak, mint elvált társaik, a középkorú férfiak azonban inkább a válás miatt nyúlnak a pohár után. A tudósok a vizsgálatok során rájöttek, hogy bár nem minden férfi és nő követi a fenti mintát, "a házasság és a válás eltérően hat a két nem tagjainak alkoholfogyasztási szokásaira". "A házas férfiak hajlamosabbak mértéktartóak lenni, a válás után azonban hamar alkoholizmusba merülhetnek" - mondta Corinne Reczek, a Cincinnati Egyetem tanársegédje.

A férfiak általában többet isznak, mint a nők, az utóbbi években azonban a nők is egyre jobban felzárkóztak alkoholfogyasztás tekintetében. "Úgy tűnik, a házas férfiak hajlamosak az önmegtartóztatásra, különösen az első házasságuk alatt" - vélekedett a kutató. De mi a helyzet, ha a házasság véget ér, különösen, ha ennek válás az oka? Erre keresték a választ a tudósok a mostani kutatás során.

Corinne Reczek és kollégái az 1993 és 2004 között az Egyesült Államokban végzett kutatások adatait használták fel: összesen 5300 férfit és nőt választottak ki, akik a kutatás kezdetén átlagosan 53-54 évesek voltak, életüket folyamatosan figyelemmel kísérték, 130-at közülük pedig fel is kerestek otthonában.

"Az egyedülálló és elvált nők jóval kevesebb alkoholt fogyasztanak, mint a házasok - mondta Corinne Reczek. - Férfiaknál ez pont fordítva van: a nemrég elváltak fogyasztják a legtöbb alkoholt, a házasok pedig ebből a korcsoportból a legkevesebbet."

Nők esetében az egy hónap alatt elfogyasztott italok száma kilenc volt a házasoknál és hat és fél az elváltak esetében. A házas férfiak átlagosan 19,2 italt fogyasztottak havonta, az elváltak pedig 21,5-et. A megkérdezés idején frissen elvált nőknél az elfogyasztott italok száma átlagosan 10 volt, férfiaknál pedig havi 26.

Mi ennek az oka? Sok esetben a nő a házassága előtt egyáltalán nem ivott, és csak férje hatására kezdett el alkoholt fogyasztani. "Sokan valóban csak azért isznak, mert férjük is iszik, a válás után azonban már nincs ösztönző erő, így csökkentik az alkoholfogyasztást" - magyarázta a kutató. A férfiak a válás után gyakran menekülnek az alkoholhoz, míg a nők inkább evéssel és a társas kapcsolatok ápolásával vezetik le a feszültséget. Férfiak esetében gyakoriak a baráti összejövetelek is a válás után, ezek általában alkoholizálásba torkollnak.

"Rendkívül fontos, hogy tisztában legyünk a házasság és a válás alkoholproblémákban betöltött szerepével, hiszen így könnyebben kiszűrhetjük az alkoholizmus szempontjából veszélyeztetett egyéneket" - jelentette ki Mary Waldron, az Indiana Egyetem emberi fejlődéstudományok tanszékének tanársegédje.

A kutatási eredményekről részletesen az Amerikai Szociológiai Szövetség Denverben megrendezett éves gyűlésén számoltak be az egyetem szakértői. 

2012.08.28 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések