Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Énekel, beszél, számolja a pulzusát!

kategória: Gondolta volna?, Sport, sport-egészségügy

Akár maratoni futásról, akár az öregedéssel járó betegségek megelőzéséről van szó, erőfeszítéseinket csak akkor koronázhatja siker, ha közben odafigyelünk a megfelelő pulzusszámra.Az Amerikai Sportorvosi Kollégium szakértői szerint az edzés optimalizálásához lényeges a megfelelő pulzusszámtartomány ismerete és betartása. Dr. Adrian Hutber úgy véli, a testedzést végzőknek legalább mérsékelt szintű testedzést kell elérniük ahhoz, hogy élvezhessék a mozgás előnyeit.

A cél annak a stádiumnak az elérése, ahol elég jó az állóképességünk ahhoz, hogy a célzott pulzustartományon belül edzhessünk. A célzott pulzustartomány a maximális pulzusszámon alapul. Úgy lehet kiszámítani, hogy 220-ból kivonjuk az életkorunkat. Ez nem pontos, de nem is kell annak lennie, elég az, hogy kiváló indikátor. Mérséklet intenzitású testmozgás végzésekor a célzott pulzustartomány a maximális pulzusszám 50-70 százaléka legyen. Élénk edzéskor a cél a maximális pulzusszám 70-85 százaléka.

Dr. Hutber szerint a pulzusszámmal bárki könnyen követheti a testmozgás intenzitásának mértékét. Szívmonitor nélkül azonban nehéz biztosan megállapítani, hogy a megfelelő pulzustartományban edzünk-e. A legtöbb modern fitneszgép szerencsére fel van szerelve a megfelelő mérőeszközökkel, amelyek életkorunk betáplálása után kiszámítják a szükséges céltartományt. A szakértők is ezt ajánlják.

A pulzusszámot úgy lehet a legegyszerűbben ellenőrizni, hogy 15 másodpercig számoljuk a szívverésünket, majd a kapott értéket néggyel megszorozzuk. Ennél is egyszerűbb azonban az éneklés-beszélgetés teszt. Hutber szerint ha valaki edzés közben még tud beszélgetni, de énekelni már nem tudna, ez mérsékelt intenzitású mozgás. Ha már beszélgetni sem tud, elérte a nehéz testmozgás szintjét.

2012.01.16 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Gyógyító fürdők

Úgy érzi, hogy jót tenne sajgó vállainak, fájós derekának vagy végtagjainak, ha gyógyfürdőben kezeltethetné magát? Beszéljen orvosával! Cikkünkből megtudhatja, mi tartozik ehhez az ellátási formához.

tovább


Szponzorált hirdetések