Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A halolajkapszula nem véd meg az elbutulástól

kategória: Alzheimer-kór, Öregedés, Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

Nem óv a demenciától, nem csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának valószínűségét a halolajkapszulák szedése - állapította meg a Cochrane Review című nyílt hozzáférésű internetes orvosi adatbázis kutatócsapata. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben megjelent elemzésükben három nagy tanulmány adatait tekintették át, amelyek összesen 3,5 ezer ember bevonásával készültek.

Azt vizsgálták, hogy az omega-3 zsírsavakat tartalmazó kiegészítők szedése a placebóhoz képest nyújt-e védelmet a demencia ellen. A tanulmányokban csak három és fél éven át követték nyomon a résztvevők egészségét, ezért nem zárható ki, hogy hosszabb távon kimutatható lenne a halolajkapszulák agyi védőhatása.

Nagyon sokan szedik az Omega-3 kiegészítőket, halolajkapszulákat abban a reményben, hogy azok védenek a szív- és érrendszeri betegségek ellen, és esetleg védő hatásúak a demenciával szemben is. Omega-3 zsírsavakat nagy mennyiségben tartalmaznak egyes zsírosabb halak, például a makréla, a lazac vagy a szardínia. Ezeket hetente legalább kétszer érdemes beilleszteni étrendünkbe.

2012.06.18 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Magasvérnyomás-betegség

A magasvérnyomás betegség nem gyógyszeres kezelése

Sokáig élt a tévhit, hogy a korral természetszerűleg nő a vérnyomás, és bizonyos magasságig épp ezért nem is kell tenni ellene. A szakemberek ez ma már másképp látják.

tovább


Szponzorált hirdetések