Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A hal védi az agyat

kategória:

Egy friss tanulmány szerint a fejlődő országokban élő idősek számára, akik rendszeresen esznek halat, kisebb az elbutulás (demencia) kockázata.

A kutatók a Kínában, Indiában vagy az öt latin-amerikai ország egyikében élő közel 15.000 vizsgált személynél azt találták, hogy a demencia előfordulása a halfogyasztás gyakoriságával arányosan csökkent. A halfogyasztás és a demencia ritkább előfordulása közötti összefüggés akkor is megmaradt, amikor a kutatók jövedelem, képzettség és életmódbeli szokások alapján csoportosították a résztvevőket, ami arra utal, hogy az eltérésekért nem lehetnek pusztán a szociális és gazdasági különbségek a felelősek.


A kutatók ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy a kutatásuk keresztmetszeti képet ad, ezért nem bizonyítja az ok-okozati összefüggést. "További bizonyíték várható" - írják közleményükben - "a kutatás következő fázisában, amelynek során ezeket a személyeket hosszú időn keresztül követik, hogy megállapítsák, vajon a halfogyasztás összefügg-e a demencia kialakulásának kockázatával.

Ha nem a hal védi az elöregedő agyat, a kutatók úgy vélik, hogy az előnyök valószínűleg az omega-3 zsírsavak fogyasztásából származnak, amelyek a legnagyobb mennyiségben az olajos halakban található, mint a lazac, a makréla és a tonhal. Laboratóriumi kutatások szerint az omega-3 zsírsavaknak számos olyan tulajdonságuk van, amelyek csökkentik a demencia kockázatát - például az idegsejtek védelme, gyulladáscsökkentés és az Alzheimer-kóros pácienseknél megfigyelhető amiloid-lerakódások létrejöttének gátlása.

Animáció: HáziPatika.com

2009.08.23 00:02:00

forrás: Medipress

Kapcsolódó hírek, érdekességek


    Praktikák:

    VitaminABC

    VitaminABC
    tovább


    Szponzorált hirdetések