Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A hal egészséges, de vigyázzon, mert a higanytartalma magas lehet!

kategória: babaszoba.hu

A higany, amely beépül a halba, az emberi szervezetben agyi, gerincvelői- és vesekárosodást okozhat. Ha elég magas a szintje, akár halálhoz is vezethet.

Bizonyos halak képesek a többi halfajnál is több higanyt felhalmozni. Ezeket listázta az amerikai Food and Drug Administration - azaz az Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal. Ilyenek a makréla, a kardhal és a cápa is, melyek mind tengervízi fajok.
"Van valami érthetetlen abban, hogy alakul ki ilyen mértékű higanytartalom ezekben a halfajokban, hiszen a higanyszint a tengervízben alacsonyabb szokott lenni" - hasonlítja össze a tapasztalatokat az édesvízi adatokkal Heileen Hsu-Kim, a Duke Egyetem környezetmérnöke. Egy új kutatás segíthet megoldani ezt a rejtélyt.  A higany a széntüzelésű erőművekből, bányaművelési területekről és más természetes forrásokból, például vulkánkitörésekből származik, és elvándorol a tengerekbe és az édesvizekbe is. Hsu-Kim elhatározta, hogy vizsgálni fogja, mi történik a higannyal ezután.

A kutatások azt mutatják, hogy egy kémiai anyag, a mérgező higanymetil okozza ezt a jelenséget, mely lassabban bomlik le a tengervízben, mint édesvízben. Amikor a higany higanymetillé alakul át, egy olyan vegyület keletkezik, amely lipofil tulajdonságú, vagyis zsírban oldódik és így keresztül tud hatolni a sejtmembránon, a vér-agy-gáton és a placentán. Szerves vegyület összetevőjeként be tud kerülni a táplálékláncba, és fel tud halmozódni a halakban, a halevő állatokban és az emberben.

Tipp

Ezekből a halfélékből nem szabad rendszeresen hetente kettőnél többször fogyasztani: sügér, óriás laposhal, kardhal, cápa.


Másféleképpen megfogalmazva: a kevésbé mérgező szervetlen higanyvegyületből szerves higanyvegyület keletkezik, amely felszívódhat az élő szervezetekben, és mérgező lesz azok számára. A higanymetil molekulák édesvízben hozzákötődnek szerves anyagokhoz - általában bomló növényi és állati részecskékhez. Mikor napfény éri ezeket a szerves anyagokat, egy kémiai reakció során a higanymetil elbomlik. De az óceánban a higanymetil hozzákötődik ahhoz a klórhoz, mely a tengervíz sós ízét adja. A napfény ott kevésbé hat ezekre a kötésekre.  
"Mivel a higanymetil lassabban bomlik tengervízben, élettartama hosszabb az óceánban. Így arra, hogy beépül a táplálékláncba, sokkal nagyobb az esély."

  A higanymetil magas élettartama a tengervízben megnöveli a valószínűségét annak, hogy a hal nagy mennyiségű toxint vesz magához - és így annak is, hogy mi is többet fogyasztunk belőle, ha makrélát vagy kardhalat eszünk.

A tanulmányt a Nature Geoscience folyóirat közli.

2010.12.20 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Cipellőktől a papucsig

A cipő formája az évszázadok során sokat változott, az éghajlaton, az időjáráson és a használati célszerűségen kívül a divat is meghatározta. Örvendetes, hogy ma már a lábbeli egészséges voltára is egyre jobban odafigyelünk.

tovább


Szponzorált hirdetések