Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A gyulladásgátlók védenek a bélráktól

kategória: Daganatos betegségek, Gyógyszerészet

Húsz százalékkal kevesebb a halálozás veszélye német tudósok szerint azoknál a bélrákos betegeknél, akik a kór megjelenése előtt hosszú ideig olyan gyulladásgátlókat szedtek, mint az acetil-szalicilsav vagy az ibuprofen. A daganatos megbetegedéseket vizsgáló heidelbergi központ (NCT), valamint a rákkutató központ (DKFZ) kutatói a Gut című tudományos folyóiratban írtak eredményeikről.

Annak jártak utána, milyen hatásai mutatkoznak ezeknek a nem szteroid gyulladáscsökkentőknek a bélrák súlyosságában és lefolyásában. Sokan szívinfarktus elkerülésére kapnak hosszú éveken át alacsony dózisban acetil-szalicilsavat, ibuprofent pedig fájdalom vagy gyulladások csökkentésére szednek. A Cornelia Ulrich vezette kutatók 1700 pácienst kérdeztek gyógyszerszedési szokásaikról akkor, amikor rákot állapítottak meg náluk. Többek közt arra voltak kíváncsiak, milyen gyakran és milyen hosszan szedtek gyulladáscsökkentőt.

Az interjúk szakasza 2002-ben zárult le, a megfigyelések még további nyolc évig folytatódtak. A kutatók olyan kockázati tényezőket is figyelembe vettek, mint a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a túlsúly, a korábbi betegségek, a kor és a rákbetegség stádiuma.

A vizsgálatok azt mutatták, hogy a kétfajta gyulladáscsökkentő szedése sok esetben enyhítette a rák súlyosságát. Emellett közel húsz százalékkal volt alacsonyabb a halálozási ráta azoknál a bélrákos betegeknél, akik acetil-szalicilsavat vagy ibuprofent szedtek. Ulrich szerint kutatásuk igazol korábbi feltételezéseket. A német kutatók úgy vélik, azoknál, akik a rák megjelenése előtt két évvel gyulladáscsökkentőt szedtek, ritkábban jelent meg a betegség rosszabbik formája, amikor a vastagbélnek a vékonybélhez közel eső részében van a daganat.

2011.03.02 00:02:00

forrás: MTI/APA


Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.


Szponzorált hirdetések