Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A gyógyszerész is kezeli a beteget

kategória: Gyógyszerészet

Fontos szerepet játszatnak a gyógyszerészek a krónikus betegségek kezelésében, mivel az orvossal együttműködő patikus segíthet a "terápiahűségben" a pácienseknek - igazolták amerikai kuktatók szívelégtelenségben szenvedők statisztikái alapján. A folyamatos kezelést igénylő megbetegedések esetén életfontosságú lehet ez az együttműködés. Egy amerikai munkacsoport Richard Lowrie vezetésével az orvos-gyógyszerész összefogásának jelentőségét vizsgálta szívelégtelenségben szenvedők állapotjavulásának mérésével.

A HOOPS elnevezésű tanulmányban, amelyet a European Heart Journal című folyóiratban ismertettek, 87 orvosi praxis és a hozzájuk tartozó patikus vett részt. A rendszeres orvosi ellenőrzés mellett minden beteg félórás beszélgetést folytatott a gyógyszerésszel, akitől a receptjeit kiváltotta.

A szívelégtelenséget számos készítmény kombinált alkalmazásával gyógyítják, a gyógyszerész ezért részletesen, jól érthetően ismertette az egyes alkotóelemek hatását, a gyógyszerek pontos bevételének jelentőségét. A patikában vezetett nyilvántartás alapján követhető volt, hogy a páciens rendszeresen az előírásnak megfelelően kiváltotta a szert, tehát nem maradt ki hosszabb időszak a gyógyszerszedésben.

A jól beállított gyógyszerszedés eredményében mérhető, további javulást az öt év során ez nem eredményezett, tehát a kétezernél több beteg halálozása, kórházi felvételének gyakorisága nem csökkent, de a betegek gyógyszerszedése pontosabb, általános állapotuk jobb lett. Az orvos-gyógyszerész együttműködés kétségtelenül növeli a gyógyszeres kezelés hatékonyságát.

2011.12.24 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések