Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A gyógyszer beteggé tesz?

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gyógyszerészet, Neurológia

Nemcsak csökkenhet az együtt szedett gyógyszerek hatása, hanem komoly egészségügyi kockázatot is jelenthet a szervezet számára az összetevők keveredése miatt.

"Tavaly hosszú idő után először csökkent országos szinten a gyógyszerfogyasztás, ám továbbra is igaz, hogy sokan egy egyszerű fejfájás, egy kisebb görcs, vagy rosszullét esetén is rögtön gyógyszerek után nyúlnak. A betegek sokszor azt sem tudják, mit tartalmaznak ezek a szerek, és hogy például nem lehet-e baj abból, ha megszokott gyógyszereik mellett szedik be őket. Ennél is sokkal komolyabb probléma, hogy mivel a szakirodalom sokszor igen szűkszavúan foglalkozik ezzel a területtel, tapasztalataink szerint az orvosok között is vannak, akik bizonytalanok abban, hogy milyen káros következményekkel járhat bizonyos gyógyszerek együttes alkalmazása a betegeknél" - mondta Dr. Szekeres László, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Kht. orvos igazgatója.

Az egyes gyógyszerek egyidejű használata csökkentheti a hatékonyságukat, illetve olyan mellékhatásokat is okozhat, amelyek egyébként rejtve maradnának. Mindez könnyen a beteg állapotának romlásához vezethet, és ha az okokat nem derítik fel megfelelő időben, súlyos következményekkel is járhat - tette hozzá Dr. Szekeres László.

Évente több tízezer emberélet múlhat azon, hogy a szakemberek a gyógykezelések kialakítása során megfelelően fel tudják-e mérni a készítmények együttes alkalmazásával járó egészségügyi kockázatokat.

Dr. Szekeres László elmondása alapján szeretnék közelebbről megismertetni a praktizáló orvosokkal a legfontosabb, elsősorban a reumatológiát érintő gyógyszereket. Emellett sikerült rálátást nyerniük a hazai gyógyszerhasználati szokásokra és feltérképezni a reumatológiai gyakorlatban alkalmazott készítmények mellék- és kölcsönhatásait.

"A Szent András Reumakórház tervei között szerepel, hogy kiemelt társintézetekkel együtt, olyan vizsgálatokat és kutatásokat végezzen, amelyek bemutatják a gyógyszer-interakciók fontosságát, és kiemelt szerepét a napi gyakorlatban is. Fontos, hogy minél több doktorhoz eljussanak ezek a legújabb gyakorlati ismeretek is, hiszen a gyógyszerek kölcsönhatásainak kockázatait ma még sokan alábecsülik, és csak a kezelőorvos tájékozottságán múlik, hogy sikerül-e őket elkerülni."

2008.12.19 13:58:22

forrás: HáziPatika.com


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A sport és testedzés a legjobb immunrendszer-erősítő! Mozogjon rendszeresen! Csak arra ügyeljen, hogy megizzadt állapotban ne menjen hidegre, és vegyen magára pulóvert, míg lehűl! Még jobb egy meleg zuhanyozás!


Szponzorált hirdetések