Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Veszedelmes gyógynövények

kategória: Gyógyszerészet

A kereskedelmi forgalomban lévő gyógynövényekből készített termékekhez olykor semmiféle betegtájékoztatót nem adnak, pedig bizonyos gyógynövények akár súlyos egészségkárosodást is okozhatnak. A kérdést vizsgálók az öt legnépszerűbb gyógynövény különböző változatait vették: az orbáncfüvet, az ázsiai ginzenget, a kasvirágot (echinacea), a fokhagymát és a ginkgót (páfrányfenyőt). A boltok ezeket mindenféle egészségügyi figyelmeztetés nélkül hozzák kereskedelmi forgalomba.

Az orbáncfüvet hangulatjavító hatása miatt, rossz közérzet ellen használják széles körben, viszont gyengíti a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát. A ginkgo serkenti a véráramlást, éberséget okoz, miközben érszűkítő hatása van, és nem lenne szabad más gyógyszerrel kombinálva szedni. Az ázsiai ginzenget az immunrendszer megerősítésére használják elsősorban, a kasvirágot megfázás ellen alkalmazzák. Mindkét gyógynövénynek megvannak a maga veszélyei. Még a fokhagyma is veszélyes lehet nagy mennyiségben, amit egyébként a magas vérnyomás ellen használnak előszeretettel.

Egy áprilisban elfogadott európai uniós direktíva szerint bizonyos gyógynövényalapú készítményeket csak engedéllyel lehet forgalomba hozni, és tartalmazniuk kell az egészségügyi kockázatok ismertetését. A vizsgált öt gyógynövény közül csak az orbáncfű és kasvirág forgalmazása van engedélyhez kötve.

Theo Raynor professzor, a Leedsi Egyetem gyógyszerészeti iskolájának kutatásvezetője szerint mindenféle gyógyhatású készítmény, amely hatással van a szervezetünk működésére, potenciálisan ártalmas is lehet, ha nem megfelelő módon alkalmazzák. Ezért különösen fontos, hogy orvosunkat mindig tájékoztassuk arról, ha gyógynövényeket szedünk.

2011.08.23 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések