Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ki segíthet a gyászban?

kategória: Pszichológia

A súlyos gyásszal küzdő emberek számára gyakran nehézséget jelent felidézni a múlt bizonyos eseményeit, vagy elképzelni a jövőt, kivéve, ha ezeknek az eseményeknek az elvesztett személyhez is közük van - írja a Clinical Psychological Science című lapban megjelent friss tanulmány. Egy szeretett személy halála egyike a legfájdalmasabb élményeknek, ám az idő általában begyógyítja, de legalábbis enyhíti a sebeket. Előfordulhat azonban, hogy valaki olyan mélyre süllyed a gyászban, hogy az egész életét reménytelennek látja, és ilyenkor előfordulhat, hogy az illető sem a múltra, sem az előtte álló időszakra nem képes gondolni, csak a jelen fájdalmában él. Szakemberek azonban megállapították, hogy ha a gyászolt személy is kapcsolódik valamilyen módon egyes eseményekhez, akkor a gyászolónak máris könnyebb azokra a dolgokra visszagondolnia.

Donald Robinaugh végzős hallgató és Richard McNally, a Harvard Egyetem pszichológiaprofesszora a fenti tényből kiindulva tette fel kérdését: vajon egy szeretett személy emlékének felidézése képes a gyászoló jövőképét is befolyásolni? A vizsgálat során a kutatók olyan felnőtteket követtek nyomon, akik az elmúlt egy-három évben vesztették el házastársukat vagy élettársukat. A vizsgált személyek egy része nagyon mély fájdalomban élt, más részük a tipikus gyásztüneteket mutatta. Minden alanynak ki kellett töltenie egy kérdőívet, melyben a múltban történt eseményekkel kapcsolatos emlékeiről, valamint a jövőben bekövetkező eseményekről való elképzeléseiről kérdezték, mindkét esetnél előfordult olyan helyzet, amelyben az elvesztett kedves is szerepelt, és olyan is, amelyben nem.

Az átlagos módon gyászolókkal szemben a mély gyászba süppedtek számára komoly nehézséget okozott minden olyan múlt- vagy jövőbeli esemény végiggondolása, melyben a szeretett halott nem szerepelt, ám ha az elvesztett személy is megjelent ezekben a helyzetekben, máris könnyebben ment minden. A szakemberek leginkább azon lepődtek meg, milyen játszi könnyedséggel képzeltek el a gyászolók bármilyen jövőbeni szituációt elvesztett kedvesükkel együtt, holott ezeknek már nyilvánvalóan semmilyen realitásuk nem volt.

A kutatók a fentiek fényében úgy vélik, a mély gyászba süppedt személyek számára különösen fontos a jövőjükkel kapcsolatos célok és vágyak összegzése, mert ezek nélkül szinte lehetetlen kilábalniuk kilátástalannak tűnő helyzetükből, és nagyon nehéz továbbélniük a hétköznapokat.

2013.03.28 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Egy tartalmas, őszinte beszélgetés hozzásegít a lelki egyensúlyhoz, megkönnyebbülést hoz, feloldja a szorongásokat. Érdemes egy nagy levegőt venni, és megszervezni, akár még ma estére is sikerülhet.

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések