Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A gének tehetnek a lustaságról

kategória: Genetika, Gondolta volna?

Genetikai hajlam lehet a lustaság - derült ki patkányokon végzett kísérletekből. Amerikai tudósok szerint az eredmény megmagyarázhatja, hogy egyes embereknek miért okoz szörnyű gondot, hogy felálljanak a kényelmes fotelból.

A kísérletek első szakaszában patkányokat helyeztek egy folyamatosan forgó kerékkel felszerelt ketrecbe: a szerkezet arra szolgált, hogy mozgásra "motiválja" a rágcsálókat. Hat nap után kiválasztották a 26 legmozgékonyabb, illetve a 26 leglustább patkányt, majd a két csoport tagjait tíz generáción át pároztatták egymás között, kiiktatva a keveredést. Az eredmény az lett, hogy az első csoportba tartozó egyedek tízszer gyakrabban adták fejüket futásra, mint a másik csapat henyélésre fogékonyabb rágcsálói.

A jelenség okának feltárására a kutatók összehasonlították az állatok izomsejtjeiben lévő mitokondriumok (az energia előállításában és elraktározásában szerepet játszó sejtszervecskék) szintjét, a kísérleti példányok testi jellemzőit és genetikai profiljait. "Míg a fizikai összetételben és a mitokondriumszintben alig találtunk különbséget, a két csoport tagjai közötti genetikai eltérések szembeötlőek voltak - idézte a LiveScience tudományos portál Michael Robertset, a Missouri Egyetem állat-egészségügyi intézetének a kutatóját. - A rágcsálók agyának egy meghatározott részében elkülönített 17 ezer gén közül 36-ot azonosítottunk olyan génekként, amelyek szerepet játszhatnak a fizikai tevékenység iránti fogékonyságban."

Korábbi kutatások során egerekben fedeztek fel két olyan gént, amelynek kikapcsolása esetén az amúgy fürge, egyhuzamban több kilométer lefutására is képes állatok lustává váltak, és csupán néhány méternyit tudtak szaladva megtenni. A Michael Roberts vezette tudóscsoport most arra összpontosít kutatásaiban, hogy különválassza azokat a géneket, amelyek meghatározó funkciót töltenek be a mozgási motivációban. A kutatók remélik, hogy ha eredményeik alkalmazhatók lesznek az emberi biológiában is, az bizonyosan segíthet az egyre súlyosabb társadalmi problémát okozó túlsúlyosság leküzdésében.

2013.04.15 00:02:00

forrás: MTI


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések