Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A fűszeres étel jót tesz az anyagcserének

kategória: Táplálkozás

Ha a vacsorát változatos fűszer-kombinációval tesszük ízletessé, az nemcsak gasztronómiai élvezetet okoz, hanem az inzulin- és a vérzsírszintünkre is jó hatással lehet. Ennek oka a fűszerek antioxidáns tulajdonsága. Sheila West és munkatársainak vizsgálatában szinte minden lehetséges fűszernövény szerepelt, de külön kiemelték a fahéjat, a kurkumát, a rozmaringot, az olasz hatásra nálunk is gyakran fogyasztott oregánót, a hagymát, a fokhagymát és a paprikát is.

A szervezet működését az oxidatív folyamatok zavarják meg: például az érelmeszesedés, a koszorúér-betegség hátterében fontos szerepet játszó "rossz" LDL-koleszterin akkor épül be az ütőerek falába, ha oxidált formába kerül. Az antioxidánsok ezt a kedvezőtlen folyamatot gátolják. "Laboratóriumi körülmények között igazolni lehet, hogy az említett fűszerek kifejezett antioxidáns tulajdonsággal rendelkeznek, és ezzel egész sor krónikus betegség kockázatát csökkentik" - mondta a tanulmány vezető szerzője.

A munkacsoport hat, kissé túlsúlyos 30-65 év közötti férfit vont be a tanulmányba. Naponta 1200 kilokalóriányi táplálékot kaptak. Először egy hétig főételként kókuszos csirkét ettek fehér rizzsel, valamint sajtos kenyeret és valamilyen süteményt. A következő héten a csirke csípősen fűszerezett volt, hozzá olaszosan ízesített kenyeret és desszertként fahéjas süteményt kaptak. Vért vettek tőlük az étkezés előtt, majd azt követően három órával. A kutatók azt találták, hogy a fűszerek az étkezés után inzulin- és vérzsírcsökkenést okoztak, a vércukor nem változott.

A fűszerezés antioxidáns hatása megfelel egy pohár vörösborénak vagy fél tábla fekete csokoládénak. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a vizsgálati csoport kis létszáma miatt a levont következtetéseket óvatosan kell kezelni, és további vizsgálatokra van szükség.

2011.08.27 00:02:00

forrás: MTISzponzorált hirdetések