Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A főtt étel agyfejlesztő hatása

kategória: Gondolta volna?

Az emberek agya az evolúció során akkor nőtt meg hirtelen, amikor elődeink megtanultak főzni - állítja két brazil kutató, Karina Fonseca-Azevedo és Suzana Herculano-Houzel. A Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban megjelent cikkükben a tudósok részletesen beszámoltak kutatásukról, amelynek során megszámolták a különböző főemlősök agyában található neuronokat, és arra jutottak, hogy az előemberek agya akkor nőhetett meg jelentősen, amikor rájöttek, hogyan nyerhetnek ki több energiát a különböző élelmiszerekből (például főzés útján).

A főzés az emésztési folyamatokhoz hasonló változásokat hoz létre az élelmiszerek szerkezetében, így a főtt ételeket fogyasztó állatoknak nem kerül annyi energiájukba az emésztés, mint a csak nyers táplálékot fogyasztóknak. A tudósok ennek alapján feltételezték, a főzés tette lehetővé, hogy az előemberek több időt töltsenek olyan dolgokkal, amelyek később az agyi térfogat növekedéséhez vezettek. Hogy bizonyítsák elméletüket, a tudósok megvizsgálták az egyes főemlősök étrendjét, és összevetették az agyműködésükhöz szükséges energiamennyiséggel, amit az idegsejtek megszámlálásával mértek fel.

Először megszámolták az egyes újkori emberszabásúak agyi neuronjait, majd kiszámolták, mennyi időt kell evéssel tölteniük, hogy agyuk ne veszítsen térfogatából. Rájöttek, hogy míg az embereknek kilenc és fél órát kellene evéssel tölteniük, ha nem főznék meg ételeiket, addig a gorillák átlagosan 8,8 órát, az orangutánok 7,8 órát, a csimpánzok pedig 7,3 órát töltenek étkezéssel. Rájöttek továbbá, hogy az állatok agyának mérete egyenesen arányos a benne található neuronok számával, az idegsejtek száma pedig az agy működéséhez szükséges kalóriaszámmal.

A fenti eredményeket három emberfajra vonatkoztatva a tudósok kiszámolták, hogy a Paranthropus boise, Homo habilis és Australopithecus afarensis fajoknak átlagosan hét órát kellett volna étkezéssel tölteniük agyuk méretének fenntartásához. Elődeink azonban ehelyett inkább megtanultak főzni, ami miatt sokkal kevesebb időt kellett étkezéssel és emésztéssel tölteniük, és több idejük maradt a szocializációra és olyan tevékenységekre, amelyek később az agyi térfogat növekedéséhez vezettek.

2012.10.28 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Kinek jár a közgyógyellátás?

Bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy maga vagy családtagja részére segítséget kell kérni a gyógyszerköltségek, vagy egyéb, az egészség helyreállításával kapcsolatos kiadások fedezésére. Ennek egyik módja a közgyógyellátási igazolvány. Ismerjük meg!

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések