Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A túletetett gyerek felnőttkorban sem tud lefogyni

kategória: Elhízás, Genetika

Miért hízik vissza az ember a fogyókúra abbahagyását követően? A Michigani Egyetem és az argentin Nemzeti Tudományos és Technológiai Tanács (CONICET) közös kutatása a választ keresve azt mutatta meg, hogy minél hosszabb ideig maradt túlsúlyos egy egér, annál inkább visszafordíthatatlanná vált az elhízás. Az eredményeket a Journal of Clinical Investigation tette közzé.

Idővel a statikus túlsúly mindig visszaállt egy permanens, emelkedett szintre a diéta ellenére is, mely eleinte hatásosnak bizonyult. "A modell szerint az elhízás részben egy folyton visszatérő funkciózavar, ezért nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a korai intervenció a megelőzés érdekében - mondta el a kutatás vezetője, Malcolm J. Low, molekuláris és integratív pszichológia és belgyógyász professzor. - Az új állatmodellt fel lehet majd használni annak bemutatására, hogy miért annyira nehéz egyedül diétával és mozgással tartós fogyást elérni."

Az elhízás világszerte több mint 500 millió felnőttet és 43 millió 5 éven aluli gyereket érint. A hozzá kapcsolódó betegségek vezetik a megelőzhető halálokok listáját. A túlsúlyos emberek hajlamosabbak a 2-es típusú cukorbajra, a magas vérnyomásra és a keringési betegségekre. A kutatás egyik fő erőssége, hogy olyan új, elhízásra programozott egérmodellel dolgoztak, mely lehetővé tette a fogyás sikerességének felmérését különböző szakaszokban és életkorokban.

Az éhséget szabályozó "genetikus kapcsolóval" dolgoztak. Ha a lefogyás után azonnal "bekapcsolták", akkor az egerek nem ettek többet, és nem híztak meg. A szigorú diéta segítségével normál testsúlyt megtartó fiatal egerek diéta nélkül is egészséges alkatúak maradtak a "kapcsoló" segítségével. A kicsi koruktól krónikusan túletetett egerek azonban sosem fogytak le rendesen többé, akkor sem, ha jóval kevesebbet kaptak enni és többet is mozogtak.

Az eredmények újabb kérdéseket vethetnek fel a súlyos kalóriamegszorítások és kimerítő edzések sikerével kapcsolatban, mint amit a népszerű valóságshow-típusú fogyasztó műsorokban is látni. "Ha az elhízás tartósan fennáll, akkor a szervezet időközben újraprogramozza magát egy magasabb elérendő testsúlyra - fejtette ki Low professzor. - A váltás pontos mechanizmusa még ismeretlen, és sokkal több kutatásra lesz szükség, hogy megérthessük, miért tűnik annyira szélmalomharcnak a fogyókúra."

2012.11.06 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Korhullám és várható hatások

Nem kell sokat várni ahhoz, hogy a nyugati irányzatok, életstílus elérje Európa közepét, Magyarországot. Éppen ezért ahhoz, hogy a korhullám várható hatásairól reális képet rajzoljunk, meg kell ismerni a nyugati társadalmak átalakulását, trendjeit.

tovább

Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések