Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A fizikai aktivitás véd az Alzheimer-kórtól

kategória: Alzheimer-kór

A mindennapi mozgás még akkor is csökkenti az Alzheimer-kór tüneteit és a kognitív hanyatlást, ha a páciens már elmúlt nyolcvanéves - mutatott rá egy új tanulmány, amely a Rush Egyetem neurológusainak kutatása alapján készült. "Az eredmények arra utalnak, hogy a fizikai aktivitás csökkenti az Alzheimer-kór tüneteit, legyen az testmozgás vagy más tevékenység: főzés, takarítás, mosogatás" - mondta dr. Aron S. Buchman, a tanulmány vezető szerzője.


Ez az első tanulmány, amely a páciensek önbevallása mellett objektív mérési módszerekkel állapította meg a fizikai tevékenységek hatékonyságát. A kutatáshoz Buchman és csapata 716, átlagosan 82 év körüli személyt kért meg, akik demenciának semmi jelét nem adták, hogy viseljenek egy eszközt a csuklójukon, amely tíz napon keresztül mérte napi aktivitásukat. Emellett kognitív teszteket kellett elvégezniük, amely a memóriát és a gondolkodási képességet vizsgálta.

Három és fél éves megfigyelés után 71 résztvevőnél alakult ki Alzheimer-kór. A kutatás megállapította, hogy azoknál, akik fizikailag inaktívak voltak, kétszer nagyobb valószínűséggel, mint azoknál, akik tevékenyek maradtak idős korukra is - számol be a kutatásról a The Times of India.

Animáció: HáziPatika.com

2012.04.21 00:02:00

forrás: OrientPress Hírügynökség


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Gyógyító fürdők

Úgy érzi, hogy jót tenne sajgó vállainak, fájós derekának vagy végtagjainak, ha gyógyfürdőben kezeltethetné magát? Beszéljen orvosával! Cikkünkből megtudhatja, mi tartozik ehhez az ellátási formához.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések