Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A fizikai aktivitás véd az Alzheimer-kórtól

kategória: Alzheimer-kór

A mindennapi mozgás még akkor is csökkenti az Alzheimer-kór tüneteit és a kognitív hanyatlást, ha a páciens már elmúlt nyolcvanéves - mutatott rá egy új tanulmány, amely a Rush Egyetem neurológusainak kutatása alapján készült. "Az eredmények arra utalnak, hogy a fizikai aktivitás csökkenti az Alzheimer-kór tüneteit, legyen az testmozgás vagy más tevékenység: főzés, takarítás, mosogatás" - mondta dr. Aron S. Buchman, a tanulmány vezető szerzője.


Ez az első tanulmány, amely a páciensek önbevallása mellett objektív mérési módszerekkel állapította meg a fizikai tevékenységek hatékonyságát. A kutatáshoz Buchman és csapata 716, átlagosan 82 év körüli személyt kért meg, akik demenciának semmi jelét nem adták, hogy viseljenek egy eszközt a csuklójukon, amely tíz napon keresztül mérte napi aktivitásukat. Emellett kognitív teszteket kellett elvégezniük, amely a memóriát és a gondolkodási képességet vizsgálta.

Három és fél éves megfigyelés után 71 résztvevőnél alakult ki Alzheimer-kór. A kutatás megállapította, hogy azoknál, akik fizikailag inaktívak voltak, kétszer nagyobb valószínűséggel, mint azoknál, akik tevékenyek maradtak idős korukra is - számol be a kutatásról a The Times of India.

Animáció: HáziPatika.com

2012.04.21 00:02:00

forrás: OrientPress Hírügynökség


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Konditerem, nemcsak fiataloknak

Az edzőterembe járás korunk egyik legdivatosabb sporttevékenysége. Egyre többen látogatják a gombamód szaporodó konditermeket, ahol ideálisak a körülmények az állóképesség fejlesztésére, sőt még a szociális érintkezésre is.

tovább

Tippek:

Ha nehéz tárgyat kell felemelni, guggolásból, egyenes háttal tegye. Testéhez közel tartsa, és emeléskor lélegezzen ki!

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések