Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A fiúk kinőhetik az asztmát, a lányok felnőve is betegek maradhatnak

kategória: Allergia, Asztma, Gyermek-egészségügy

A fiúk talán hajlamosabbak a gyerekkori asztmára, de a lányokhoz képest nekik nagyobb az esélyük arra is, hogy később kinövik a betegséget, és a kamaszkort követően már ritkábban fordul elő náluk a betegség. Ez azt sejteti, hogy az asztma kialakulásában egy rejtett mechanizmus vesz részt. Ezt állítja egy hamarosan megjelenő tanulmány, amely elemezte több mint ezer, a betegség közepesen súlyos fajtájában szenvedő gyermek 9 éven át rögzített légúti érzékenységi értékeit.

"Meg akartuk vizsgálni, hogy mi rejtőzik a nemek közti megfigyelt különbség mögött az asztma és a légúti érzékenység tekintetében" - mondta a kutatás vezetője, a Brigham, a Női Kórház és a Harvard Orvosi Egyetem munkatársa.

"Ez az első tanulmány, amely várhatóan megvizsgálja a két nemnek az asztma terén mutatkozó különbségét." Az eredmények az Amerikai Mellkas Szövetség gondozásában kiadott American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine augusztusi második számában jelent meg.

Dr. Tantisira és munkatársai a jelenleg is zajló Gyermekkori Asztma Kezelése Program (CAMP) adatait használták fel, mely 1041 közepesen asztmás 5 és 12 év közötti gyermekről szól. Minden évben provokációs légzésvizsgálatot végeztek náluk, hogy felmérjék a légúti érzékenységüket. Átlagban 8,6 évet követően, hogy minden gyermek átesett 8 vagy 9 provokációs légzésvizsgálaton, a kutatók világosan látták a kirajzolódó mintát: a provokációs teszt során használt methacholin hatása a lányoknál nem nagyon változott az évek során. Ezzel ellentétben a fiúk tűrőképessége egyre nőtt, ami a betegség enyhülésére utal. Mire 16 évesek lettek, a fiúknál több mint kétszer annyi methacholin kellett, hogy 20 százalékkal összeszűküljenek a légútjaik, mint a lányok esetében.

Mi több, 18 éves korban a lányoknak csak 14 százaléka nem mutatott semmilyen légúti érzékenységet, szemben a fiúknál tapasztalható 27 százalékos aránnyal.
"Bár ilyen eredményekre számítottunk, ezek azt mutatják, hogy valamilyen mechanizmus lehet a magyarázat a nemek közti különbségre, különösen arra, hogy ez az eltérés a pubertáskor kezdetére tehető" - mondta Dr. Tantisira. Az asztma nemek közti különbségének tanulmánya egy kezdeti lépés, többen remélik, hogy hosszasabb vizsgálatokra is sor kerül majd.

Animáció: HáziPatika.com

2008.09.02 09:10:02

forrás: Medipress


Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.


Szponzorált hirdetések