Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szellemi hanyatlás: a férfiakra nagyobb kockázat leselkedik

kategória: Alzheimer-kór

Az Alzheimer-kórt gyakran apróbb memóriazavarok és a gondolkodási készség problémái előzik meg, amelyekre gyűjtőnéven általában kognitív hanyatlásként utalnak. Egy új kutatás azt mutatja, hogy a férfiakra e panaszok nagyobb kockázata leselkedik, mint a nőkre.

A rochesteri Mayo Klinika kutatói Rosebud Roberts vezetésével 1450 olyan 70-89 éves embert vizsgáltak, akik 2004 októberében nem szenvedtek demenciában. Három és fél év múlva 296 személy esetében mutattak ki enyhe kognitív hanyatlást. Az enyhe kognitív hanyatlás új esetei következetesen magasabb arányban jelentkeztek a férfiak, mint a nők körében, a 85-89 éves korosztályt kivéve. Összességében a kockázat 40 százalékkal volt magasabb a férfiak esetében.

A megnövekedett kockázat az iskolázottsággal is összefüggésbe hozható. Az eredmények alapján kiderült, hogy a csak középiskolai vagy alacsonyabb végzettségű férfiak esetében "meglepően nagyobb" a kognitív hanyatlás kockázata. A jelenleg házas résztvevőkre is az enyhe kognitív hanyatlás alacsonyabb kockázata leselkedett, mint az özvegyekre, elváltakra vagy egyedülállókra.

Dr. Roberts elmondta, hogy a nemek közötti eltérés valószínűleg a demencia kockázati tényezőinek időzítésével függhet össze. Az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a hasonló betegségek férfiak esetében fiatalabb korban jelentkezhetnek, mint nőkben. A kutatás következő lépéseként a kockázati tényezőket külön-külön vizsgálják majd a férfiak és a nők körében.

A kutatók arról számoltak be, hogy az enyhe kognitív hanyatlásban szenvedő emberek az emlékezet, a következtetés vagy a vizuális érzékelés hanyatlását tapasztalhatják. Ez a hanyatlás mérhető, önmaguk vagy mások számára észrevehető, ahhoz azonban nem elég súlyos, hogy Alzheimer-kórként vagy demenciaként lehetne diagnosztizálni. Nem mindenkiben fejlődik tovább demenciává az enyhe kognitív hanyatlás. A kutatás során a résztvevők 88 százalékánál folytatódott az állapotromlás, illetve alakult ki teljesen kifejlett demencia.Animáció: HáziPatika.com

2012.02.07 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Legújabb vívmányok a daganatdiagnosztikában

A daganatok elleni küzdelemben, a daganatos elváltozások kiszűrésében és gyógyításában elsőrendű lenne, ha a szaktudás mellett, mindig rendelkezésre állnának a legkorszerűbb technikák, a legújabb vívmányok, gyógyszerek és vakcinák.

tovább


Szponzorált hirdetések