Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Férfiak is kapnak mellrákot

kategória: Daganatos betegségek

A férfiak körében ugyan jóval ritkább a mellrák kialakulása, de ha mégis előfordul, sokkal gyakrabban válik halálos kimenetelűvé. Dr. Jon Greif, San Franciscó-i sebész úgy véli, a férfiak azért is küzdenek meg sokkal rosszabbul ezzel a veszedelmes kórral, mert nem részesülnek olyan kielégítő kezelésben, mint a nők. Ezen a helyzeten azonban könnyen lehetne javítani, sőt kell is. Dr. Greif megfigyelte, hogy a férfiak mellrákkal kapcsolatos túlélési esélyei, legalábbis a korai szakaszban történő diagnosztizálás esetében, jóval alacsonyabbak, mint a nőknél, és még más különbségek is adódnak a két nem esetében, melyekről az Amerikai Mellsebészek Társaságának Phoenixben megrendezett találkozóján számolt be.


Vizsgálatai során 13 ezer mellrákos férfi 1998 és 2007 közötti időszakból vett adatait vetette össze 1,4 millió mellrákos nőével. Az összehasonlítások során megállapította, hogy a férfiak átlagéletkora magasabb volt, továbbá a férfiak tumorjai a diagnózis idején már nagyobbak voltak, és gyakoribbak voltak az áttétek is. Emellett a férfiaknál ritkábban alkalmaztak részleges emlőeltávolítást vagy sugárkezelést, és rosszabb túlélési arányt is mutattak.

Greif doktor úgy véli, a különbségek oka főként abból adódik, hogy a nőket sokkal több propaganda célozza, gyakrabban járnak mammográfiás szűrésre, így korábban diagnosztizálják náluk a daganatot, ezért az ilyenkor még kisebb, és könnyebben megállítható a terjedése. Az Amerikai Rák Társaság azt javasolja, hogy a férfiak is jobban figyeljenek oda a tünetekre, például egy szokatlan púpra, duzzanatra vagy bőrredőre, a mellbimbó befelé fordulására, a mell és mellbimbó arányaira, illetve azok pirosodására, netán a mellbimbó szivárgására. Ezek bármelyikét észlelve mindenképp érdemes szakemberhez fordulni, hogy megelőzzék a későbbi gondokat.

Animáció: HáziPatika.com

2012.05.13 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések