Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A férfiak jobban emlékeznek a rosszra

kategória: Pszichológia

Ha rossz emlékekről van szó, a férfiak memóriája pontosabban működik, mint a nőké - állapították meg a Montreal Egyetem kutatói, dr. Marc Lavoie és kollégái. Vizsgálatuk során négy különböző kategóriába tartozó képeket mutattak a jelentkezőknek, melyek eltérő fokban voltak vonzóak, illetve figyelemfelkeltőek, izgalmat okozók. Az egyik csoportba olyan képek tartoztak, melyekre semelyik említett tulajdonság sem volt jellemző, a másodikba olyanok, melyek nem voltak kellemesek, ám annál figyelemfelkeltőbbek, a harmadik csoport képei éppen fordítva, kellemes érzést keltettek, ám nem különösebben voltak izgatóak, a negyedik csoportba azonban olyan erotikus képek tartoztak, melyek egyaránt nyújtottak kellemes és izgató látványt.

Miután valamennyi képet végignézték a kísérleti alanyok, egy újabb forduló során újra az előbb vetített képeket látták, néhány addig nem látottal kibővítve. A feladat az volt, hogy gombnyomással jelezzék, látták-e már az adott képet korábban vagy nem. Közben EEG készülék segítségével figyelemmel követték agyuk aktivitását.

A vizsgálatok során kiderült, a nők a legizgatóbb képekről döntötték el a legnehezebben, hogy látták-e már korábban, továbbá: a nők tisztábban emlékeztek a kellemes élményt nyújtó képekre, mint a férfiak. Férfiaknál ennek épp az ellenkezője történt: az izgató, figyelemfelkeltő képekre fokozottabb mértékben emlékeztek vissza, csakúgy, mint a kellemetlen, nem túl vonzó jelenetekre. Emellett még arra is fény derült, hogy nők esetében a kellemes képek felismerése a jobb agyféltekében okozott nagyobb aktivitást, míg a férfiaknál ez fordítva történt.

2012.02.11 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések