Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Akarsz inkább nem beszélni róla?

kategória: Pszichológia

A férfiak többsége szerint a gondok kibeszélése teljesen felesleges időpocsékolás - erre az eredményre vezetett egy kutatás, amelyet a Missouri Egyetemen végeztek el. "Éveken át tartotta magát az a nézet, hogy a férfiak szívesen beszélnék ki gondjaikat, de visszatartja őket ettől a félelem, hogy emiatt gyengének és sebezhetőnek gondolják majd őket. A mi megfigyeléseink azonban azt mutatták, hogy a férfiak egyszerűen nem érzik hasznát annak, ha ilyesmiről beszélnek" - foglalta össze Amanda J. Rose, az egyetem tanársegédje.

Közel kétezer gyereket és tizenévest figyeltek meg és kérdeztek ki. A vizsgálatokból kiderült, hogy míg a lányok megkönnyebbültek, és kevésbé érezték magányosnak magukat, miután beszéltek gondjaikról, addig a fiúknak inkább az volt az érzésük, hogy csak az idejüket vesztegették.

Ennek fényében a szülők is hatékonyabban tudnak gyermekeikhez viszonyulni, hiszen szem előtt tarthatják, hogy más módon kell támaszt nyújtaniuk egy fiúnak, mint egy lánynak. Ugyanakkor nem árt a fiúkban erősíteni a tudatot, hogy néha segít, ha beszélnek arról, ami bántja őket. A lányok figyelmét pedig arra kell felhívni, hogy vannak helyzetek, amikor nem biztos, hogy elég annyi, ha megosztjuk másokkal is a gondjainkat.

Amanda J. Rose szerint vizsgálatuk eredménye segítséget nyújthat a párkapcsolatok terén is. A nők hajlamosak kierőszakolni párjuktól, hogy kibeszéljék gondjaikat, míg az erősebb nem képviselői úgy érzik, hogyha beszélnek ezekről, azzal csak még nagyobb jelentőséget tulajdonítanak nekik.

2011.08.31 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Az oszteoporózis kialakulása, tünetei, kezelése

A kór nevének jelentése: porózus, lyukacsos, üreges csont. A változókorban minden harmadik nő és az időskorúak jelentős része szenved ebben a betegségben. Nőknél négyszer gyakoribb mint férfiaknál. De nem csak a nőket és az idősebb korosztályt fenyegeti.

tovább

50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések