Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A félelem rontja a szívroham kimenetelét

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

A szívrohamon átesett páciensek közül rosszabb kimenetelre számíthattak azok, akik erős halálfélelmet tapasztaltak közben. A londoni Imperial College munkatársai 208, szívrohamon átesett pácienst kértek meg arra, hogy értékeljék az esemény közben érzett félelmük szintjét.

Kiderült, hogy akiknél a legmagasabb volt a tapasztalt stressz szintje, azoknak a vérében magasabb volt egy olyan kémiai jelzőanyag szintje is, amely a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok erősödésére figyelmeztet. Az esemény után három héttel mérték a szívritmus változásait, valamint egy stresszhormon, a kortizon szintjét is.

"A halálfélelem nem pusztán érzelmi válasz, hanem azokhoz a biológiai változásokhoz köthető, amelyek akut kardiális események folyamán játszódnak le" - magyarázta Steptoe. Megfigyelésen alapuló tanulmányuk azonban nem ad választ arra, miként lehetne segíteni az embereknek, hogy túljussanak ezen a félelmen, ezáltal javuljon klinikai kilátásuk - ismerte el.

Animáció: HáziPatika.com

2011.06.05 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések