Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egy gén tehet a falánkságról!

kategória: Elhízás

A karcsúság titka teljes egészében a génekben rejtőzhet. A tudósok úgy vélik, felfedezték a falánkságért felelős gént, mely miatt az agy nem kapja meg azt az információt, hogy az illető már eleget evett. Egerekkel végzett kísérletek során kimutatták, hogy egyetlen gén mutációja képes tönkretenni a szervezetben zajló kommunikációt, és ez csillapíthatatlan étvágyhoz, gyors hízáshoz vezet. Reményeik szerint a gén beazonosításával sikerülhet terápiát kidolgozni az elhízásra.

Az amerikai Georgetown Egyetemi Kórház kutatói a Bdnf gén több variációját is tanulmányozták a rágcsálókban. Ez a gén emberekben is megtalálható, és már összefüggésbe hozták a túlsúllyal, de egész eddig nem tudták, miként működik. Étkezést követően a gén működésének köszönhetően kémiai jelek indulnak el a telítődés üzenetével az agysejtek láncolatán a hipotalamusz felé, mely ennek hatására elnyomja az éhségérzetet. A mutáns génű egereknél azonban a leptin és az inzulin nem jutott el a célállomáshoz, így kétszer annyit ettek, mint nem mutáns társaik.

Dr. Baoki Xu kutatócsapata felfedezte, hogy a Bdnf génnek van egy hosszú és rövid változata is, mely a méhen belüli élet korai szakaszában alakul ki. A hosszú variáns esetén a vegyületek sikeresen eljuttatják a jóllakottság üzenetét az agy idegsejtjeinek "szuperautópályáján". A rövid változat esetén azonban az üzenet eljutott ugyan néhány agysejthez, de a dendritek nem tudták felvenni, hogy a megfelelő helyre továbbítsák. "Ha baj van a Bdnf génnel, az idegsejtek nem képesek beszélgetni egymással, a leptin és az inzulin jelzései hatástalanok, az étvágyat nem szabályozza semmi" - magyarázta Xu doktor.

A hipotalamusz részt vesz a tanulásban és az emlékezésben is. Korábbi egérkísérletekből kiderült, hogy a hosszú génváltozat híján memóriazavarok is fellépnek. A kutatók most azt szeretnék megvizsgálni, hogy a hibás üzenetközvetítésen lehet-e változtatni az elhízás megelőzése és kezelése érdekében. A munkáról a Nature Medicine című folyóirat számolt be. Dr. Xu szerint a következő lépés olyan hatóanyagok kidolgozása, melyek stimulálhatnák a Bdnf aktivitását az agyban. "Megnyitottuk az ajtókat mind az alapvető kutatás, mind a klinikai terápiák előtt, ez fölöttébb izgalmas."

Tam Fry, a brit Nemzeti Elhízási Fórum szóvivője szerint is jó úton haladnak a kutatók azzal az elképzeléssel, hogy a leptin üzeneteinek az agyba juttatása lehet az étvágy csökkentésének kulcsa. "Sokan mások is kutatják a bűvös módszert az elhízás kezelésére és megelőzésére. Xu érthetően izgatott az eredményei miatt, de a mutáns gén rögzítése nem lesz sétagalopp. Lehet, hogy az egerekkel sikert ért el, de még évekbe telhet, míg a megoldást embereken is alkalmazhatják."

2012.03.26 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Minden évben ellenőriztesse vércukorszintjét. Még jobb, ha teljes vérképet csináltat.


Szponzorált hirdetések