Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vigyázat! Mellékhatása: magas vérnyomás

kategória: Gyógyszerészet, Szív- és érrendszeri betegségek

Számos, vény nélkül kapható és vényköteles gyógyszer állhat a magas vérnyomás hátterében, amely a stroke, a szívroham és az aneurizma jelentős kockázati tényezőjének számít - írja Ehud Grossman, a Tel-Aviv-i Egyetem professzora az American Journal of Medicine szaklapban megjelent tanulmányába. A betegek és az orvosok közül veszélyesen sokan nincsenek tisztában ezzel.

Grossman professzor szerint a magas vérnyomás okainak diagnosztizálása során az ibuprofenhez hasonló, vény nélkül kapható gyógyszereket gyakran nem veszik figyelembe. A betegek sokszor tévesen azt hiszik, attól, hogy egy készítmény nem vényköteles, viszonylag ártalmatlan. A valóságban azonban nem mindig ez a helyzet. A vérnyomás megemelkedésével összefüggő gyógyszerek közül sokat elterjedten használnak. Ilyenek például a fogamzásgátló tabletták, a különböző antidepresszánsok, a fájdalomcsillapító-gyulladáscsökkentők és a bakteriális antibiotikumok. Annak ellenére, hogy ezeknek a gyógyszereknek ismert mellékhatása a magas vérnyomás, az orvosok nem mindig veszik számításba a kezelés megválasztásakor, és nem tájékoztatják betegeiket a kockázatokról.

Igaz, hogy a kezelés folyamatát sok esetben módosítani lehet a magas vérnyomás veszélyének figyelembe vételével, de nem mindig. Az új, vaszkuláris endoteliális növekedési faktor gátló gyógyszerek például megakadályozzák az érnövekedést a szilárd daganatokban. Mivel ennyire hatékonyak az ilyen típusú rendellenességek kezelésében, az előnyök felülmúlják a hátrányokat. Grossman professzor szerint azonban ezeket a betegeket is szoros megfigyelés alatt kell tartani a magas vérnyomás szempontjából. A gyógyszerek által kiváltott magas vérnyomást ugyanis egyszerűen ellensúlyozni lehet, mégpedig azzal, hogy magas vérnyomás elleni gyógyszereket illesztenek körültekintő módon a kezelési tervbe.

2012.03.30 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések