Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A dohányzás tartósan növeli a gége- és a gyomorrák kockázatát

kategória: Daganatos betegségek, Dohányzás

A dohányzás növeli a gége- és a gyomorrák bizonyos típusainak kockázatát még akkor is, ha felhagynak vele - állapította meg egy olasz tanulmány. A kutatók 33 múltbeli tanulmány eredményeit összevetve kimutatták, hogy a nem dohányzókhoz képest az aktív dohányosok számára több mint kétszeres a kockázat a rákbetegség kifejlődésére a gégében vagy a gyomorszájban.

Néhány kutatásból kiderült az is, hogy a nyelőcsőrák veszélye még akkor is magas, ha az emberek akár három évtizeddel korábban felhagynak a dohányzással. A dohányzást régóta azonosították kockázati tényezőként a gége- és gyomorrák esetében. A mostani kutatások segítettek pontosabban kimutatni a kockázat nagyságát.

Sőt azt sugallják, hogy egy bizonyos ideig az átlagosnál magasabb marad a kockázat még a dohányzással való felhagyás után is - közölte Eva Negri, a milánói Mario Negri Farmakológiai Kutatóintézet kutatója. A dohányzás abbahagyása bármely életkorban hasznos, de úgy tűnik, hogy e ráktípusok esetében a kockázat csak lassan csökken.

Animáció: HáziPatika.com

2011.04.03 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Vastag- és végbélrák

A vastagbélrákban szenvedő betegek száma az utóbbi évtizedekben három-négyszeresére emelkedett. Ma a tüdőrák után a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés. Az előfordulási arány 4-6% közötti, nagyon magas érték.

tovább

Tippek:

A vashiány ellensúlyozására együnk sok száraz lencsét, babot, borsót, zabpelyhet, sovány marhahúst, teljes kiőrlésű lisztből készült és rozskenyeret, véres hurkát.

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések