Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A dohányzás tartósan növeli a gége- és a gyomorrák kockázatát

kategória: Daganatos betegségek, Dohányzás

A dohányzás növeli a gége- és a gyomorrák bizonyos típusainak kockázatát még akkor is, ha felhagynak vele - állapította meg egy olasz tanulmány. A kutatók 33 múltbeli tanulmány eredményeit összevetve kimutatták, hogy a nem dohányzókhoz képest az aktív dohányosok számára több mint kétszeres a kockázat a rákbetegség kifejlődésére a gégében vagy a gyomorszájban.

Néhány kutatásból kiderült az is, hogy a nyelőcsőrák veszélye még akkor is magas, ha az emberek akár három évtizeddel korábban felhagynak a dohányzással. A dohányzást régóta azonosították kockázati tényezőként a gége- és gyomorrák esetében. A mostani kutatások segítettek pontosabban kimutatni a kockázat nagyságát.

Sőt azt sugallják, hogy egy bizonyos ideig az átlagosnál magasabb marad a kockázat még a dohányzással való felhagyás után is - közölte Eva Negri, a milánói Mario Negri Farmakológiai Kutatóintézet kutatója. A dohányzás abbahagyása bármely életkorban hasznos, de úgy tűnik, hogy e ráktípusok esetében a kockázat csak lassan csökken.

Animáció: HáziPatika.com

2011.04.03 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések