Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A kevésbé intelligensek közül többen dohányoznak

kategória: Dohányzás, Neurológia, Pszichológia

A dohányosok IQ-ja alacsonyabb, mint a nemdohányzóké, és minél többet dohányzik valaki, annál alacsonyabb lesz az intelligenciája - állapították meg kutatók, egy 20 000 katona részvételével végzett felmérés során.

Az izraeli Tel Hashomerben működő Sheba Egészségügyi Központ munkatársa, Dr. Mark Weiser és kollégái által végzett vizsgálatok során az derült ki, hogy a napi egy csomag cigarettát elszívó fiatal férfiak intelligenciahányadosa (IQ) 7,5 ponttal alacsonyabb, mint nemdohányzó társaiké. Az IQ és a dohányzás kapcsolatáról már korábban is születtek tanulmányok, de Dr. Weiser és társai most egy nagyon nagy tömegben, több mint 20 ezer, 18 éves izraeli katonán végezhetett vizsgálatokat az intelligencia és a dohányzás közötti kapcsolatok jobb megértésére.

Az eredmények ismeretében az izraeli kutatók úgy vélik, az alacsonyabb IQ-val rendelkező serdülők számára érdemes volna olyan célzott programokat kidolgozni, amelyek a dohányos életmód kialakulását képesek megelőzni. A kutatók, a korábbi tanulmányokkal ellentétben nem kellett, hogy mentálhigiénés problémával küzdők adatait is a vizsgálat részeként figyelembe vegyék, mivel katonai szolgálatra az ilyen panaszokkal küzdőket alkalmatlannak tartják és nem szolgálhatnak a fegyveres erőknél. Az így tisztán vizsgált résztvevők 28 százaléka legalább napi egy szál cigarettát szívott, 3 százalékuk már leszokott dohányos volt és 68 százalékuk soha nem dohányzott életében. 
A dohányosok esetében mért intelligencia hányados értékek jelentősen alacsonyabbak voltak a nemdohányzókénál, és az eredmények akkor sem mutattak szembeszökően mást, amennyiben azokat súlyozták a vizsgált személy társadalmi-gazdasági státusza szerint.

A nemdohányzók átlag IQ-ja 101 pont volt, míg a nemrég dohányozni kezdetteké 94. A rendszeresen elszívott cigaretták számával pedig ez az érték tovább romlott: a napi 1-5 szál cigarettát szívók 98 pontjáról a legalább egy dobozzal elszívók 90 pontos intelligenciahányadosáig.  

A kutatók megvizsgálták a már a seregbe kerülésük előtt leszokottak értékeit, amelyek átlagosan 97 pontot mutattak, ami még mindig alacsonyabb értékű volt, mint a nemdohányzóké. A nagy mintával végzett kutatás során lehetőség nyílt megvizsgálni azt is, hogy testvérek esetében mi jellemzi a dohányosok és a nemdohányzók intelligenciáját, mint a megvizsgált 70 testvérpár adataiból kiderült, a nemdohányzó testvérek IQ-ja átlagosan magasabb volt, mint a dohányzóké. 

Az átlagos intelligenciahányados tartományt 84 és 116 pont közé helyezik a szakemberek. AZ izraeli szakemberek szerint a jelenség magyarázata nem elsősorban a dohányzás okozta IQ-csökkenés, hanem az, hogy az alacsonyabb intelligenciával rendelkezők inkább hajlamosak a dohányos életformát választani.

Animáció: HáziPatika.com

2010.03.06 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Szépkorúak, százévesek

A kutatók szerint az emberek életideje akár 115-120 év is lehetne. Kevesen vannak azonban olyan szerencsések, akik megközelítik ezt, átlépik századik életévüket. Néhányukat felkerestem, hátha elleshetek valamit a titkaikból.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Egy tartalmas, őszinte beszélgetés hozzásegít a lelki egyensúlyhoz, megkönnyebbülést hoz, feloldja a szorongásokat. Érdemes egy nagy levegőt venni, és megszervezni, akár még ma estére is sikerülhet.


Szponzorált hirdetések