Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A dohányfüst gyorsítja a rákos sejtek terjedését

kategória: Alzheimer-kór, Daganatos betegségek

Nem elég, hogy a cigarettafüst rákot okoz, ráadásul segíti is a rákos sejtek terjedését - Henry Jay Forman, a Kaliforniai Egyetem (Merced) kutatója szerint. Forman rájött, hogy a dohányfüst aktiválhatja azt az enzimet, amely segíti a rákos sejtek terjedését a szervezet más részeibe. Bár a cigarettafüst a tüdőrák egyik fő okozója, a tüdőrákos betegek fele még a diagnózist követően sem mond le káros szenvedélyéről.


A kutatók nem tudják, miként fokozza az áttétképzést a cigarettafüst, de képesek voltak megakadályozni az enzim aktiválódását erős antioxidánsok segítségével. A kutatás részletes leírása a Free Radical Biology and Medicine című szaklapban lesz olvasható.

Egy másik, nemrég a Journal of Biological Chemistry című szaklapban ismertetett kutatás során Forman és kollégái a proteoszómák sejtműködésben betöltött szerepét vizsgálták. A proteoszómák felelősek a károsodott és öreg sejtek elpusztításáért. Oxidatív stressz alatt a proteoszómák gyorsabban végzik munkájukat, és fokozzák a sérült sejtek kiválasztódását.

A vizsgálatok során a kutatók rájöttek, hogy idősebb korban a sejtek védelméért felelős reakciók nem olyan hevesek, így a sejtek gyakran elpusztulnak vagy elfajulnak. Ez a felfedezés segíthet jobban megérteni az Alzheimer-kórhoz hasonló időskori problémákat.Animáció: HáziPatika.com

2012.04.01 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Csontritkulás

Hogy idősen se kelljen bottal járnia...

Ki ne szeretné az élete második felét is jól tölteni, aktívan, jókedvvel élvezni mindazt, amit az élete kínál? Bárki tehet a szép időskorért - legszerencsésebb, ha már évtizedekkel korábban elkezdi.

tovább

Tippek:

Egy tartalmas, őszinte beszélgetés hozzásegít a lelki egyensúlyhoz, megkönnyebbülést hoz, feloldja a szorongásokat. Érdemes egy nagy levegőt venni, és megszervezni, akár még ma estére is sikerülhet.


Szponzorált hirdetések