Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A dohányosokhoz hamarabb érkezik a második stroke

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Azoknál a betegeknél, akik első agyérgörcsük idején aktív dohányosok voltak, magasabb az újabb stroke, a szívroham és a halálozás kockázata, mint azoknál, akik soha nem dohányoztak - állítják ausztrál kutatók. Szintén alacsonyabb a kockázat azoknál, akik első agyérgörcsük előtt leszoktak a dohányzásról.


A Stroke című folyóirat októberi számában megjelent kutatáshoz a Monash Egyetem kutatói Amanda Thrift vezetésével több mint ezerötszáz agyérgörcs túlélő adatait gyűjtötték össze, akik 1996 és 1999 között stroke-ot szenvedtek. A tízéves utánkövetés után a kutatók kimutatták, hogy azokban, akik első agyérgörcsük idején dohányoztak, 30 százalékkal magasabb volt az újabb stroke, a szívroham és a halálozás kockázata, mint azokban, akik soha nem dohányoztak. Ezek a kockázatok a fiatalabb stroke-os betegek körében különösen jelentősnek mutatkoztak.

Az eredményekre reagálva dr. Rafael Ortiz, a New York-i Lenox Hill kórház szakértője elmondta, hogy a dohányzás hajlamosítja az embereket az artériák megkeményedésére és az agyérgörcsre, a nikotin és a szénmonoxid a vérerekre gyakorolt hatása miatt. Ortiz doktor is azt tanácsolja mindenkinek, hogy soha ne kezdjen dohányozni, aki pedig aktív dohányos, mihamarabb szokjon le, mert a káros szenvedély hajlamosít a stroke-ra, stroke után pedig rosszabb kimenetelt eredményez, ráadásul az agyvérzés fiatalabb kori jelentkezésére is hajlamossá tesz.

Animáció: HáziPatika.com

2012.11.06 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Rendben vannak a veséi?

Jelenleg minden 10 felnőttből 1 érintett a vese valamilyen problémájában, és ez a szám egyre dinamikusabban növekszik. Mindeközben az érintettek nagy része a súlyosabb tünetek megjelenéséig egyszerűen nem tud a problémájáról.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések