Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A dánok pénze a legpiszkosabb

kategória: Fertőző betegségek, Gondolta volna?

A dán koronát találták a legszennyezettebbnek a vizsgált európai bankjegyek közül az Oxfordi Egyetem kutatói. A szakemberek által közzétett tanulmány szerint az európai bankjegyek átlagosan 26 ezer baktériumot hordoznak. Sokkal jobb a helyzet az új bankjegyek és pénzérmék esetében, azokon csak átlag 2400 baktérium van. A kutatók 15 európai ország bankjegyeit és pénzérméit vizsgálták (közülük jó néhány eurót használ).

A legszennyezettebb dán koronán 40 266 baktériumot mutattak ki. A svéd korona követi 39 600 baktériummal. A legkevésbé szennyezettnek az euró bizonyult 11 066 baktériummal. A svájci frankon 32 400, a rubelen 30 ezer, a zlotyn 25 700, az angol fonton 18 200, a norvég koronán 11 733 baktériumot találtak.

Ian Thompson, az Oxfordi Egyetem professzora szerint a 26 ezer baktérium több mint elegendő arra, hogy kórokozókat terjesszen. Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a bankjegyeken olyan veszedelmes baktériumok bújnak meg, mint a Klebsiella, amely számos betegséget okozhat a légző és a kiválasztó szervrendszerekben, vagy az enterobaktérium, amely családba a szalmonella is tartozik. A professzor szélesebb körű kutatást szorgalmaz annak vizsgálatára, hogy az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok terjedését hogyan segíti a bankjegyek globális mozgása.

2013.03.30 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.


Szponzorált hirdetések