
A cukor hatékonyabbá teheti az antibiotikumokat
kategória: Gyógyszerészet
Egyes kitartó baktériumok megtanulják, miként rejtőzzenek el az antibiotikumok elől, ami krónikus fertőzésekhez vezet. A jelenség nem azonos az antibiotikum-rezisztenciával, ezek a baktériumok megtámadhatóak a gyógyszerekkel, feltéve, hogy a hatóanyagok elérik a kórokozókat. A cukor növelheti az antibiotikumok hatékonyságát krónikus fertőzések esetében - ezt állapították meg amerikai kutatók.A Nature című tudományos folyóiratban megjelent eredeti tanulmány szerint ezek a baktériumok úgy szöknek meg az antibiotikumok elől, hogy lecsökkentve anyagcseréjüket szunnyadó állapotba kerülnek, és megvárják, amíg újra "tiszta lesz a levegő". A veszély elmúltával azután életre kelnek, aktiválják tevékenységüket, a gyógyszerrel megtámadott fertőzés pedig kiújul.
A Bostoni Egyetem kutatói az ilyen makacsul rejtőzködő baktériumok kijátszására és eltüntetésére javasolják tanulmányukban, hogy élénkítsük fel anyagcserénket, például cukorral. A kutatók a gentamicin elnevezésű antibiotikummal együtt adagoltak cukrot krónikus húgyúti fertőzéssel élő egereknek, s ennek eredményeként sikerült megakadályozni, hogy a baktériumok eljussanak az állatok veséjébe.
2011.05.23 00:02:00
forrás: MTI
Kapcsolódó hírek, érdekességek
h i r d e t é s
