Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A cukor hatékonyabbá teheti az antibiotikumokat

kategória: Gyógyszerészet

Egyes kitartó baktériumok megtanulják, miként rejtőzzenek el az antibiotikumok elől, ami krónikus fertőzésekhez vezet. A jelenség nem azonos az antibiotikum-rezisztenciával, ezek a baktériumok megtámadhatóak a gyógyszerekkel, feltéve, hogy a hatóanyagok elérik a kórokozókat. A cukor növelheti az antibiotikumok hatékonyságát krónikus fertőzések esetében - ezt állapították meg amerikai kutatók.

A Nature című tudományos folyóiratban megjelent eredeti tanulmány szerint ezek a baktériumok úgy szöknek meg az antibiotikumok elől, hogy lecsökkentve anyagcseréjüket szunnyadó állapotba kerülnek, és megvárják, amíg újra "tiszta lesz a levegő". A veszély elmúltával azután életre kelnek, aktiválják tevékenységüket, a gyógyszerrel megtámadott fertőzés pedig kiújul.

A Bostoni Egyetem kutatói az ilyen makacsul rejtőzködő baktériumok kijátszására és eltüntetésére javasolják tanulmányukban, hogy élénkítsük fel anyagcserénket, például cukorral. A kutatók a gentamicin elnevezésű antibiotikummal együtt adagoltak cukrot krónikus húgyúti fertőzéssel élő egereknek, s ennek eredményeként sikerült megakadályozni, hogy a baktériumok eljussanak az állatok veséjébe.

2011.05.23 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Kell egy kis áramszünet!

"Próbálj meg lazítani" - tanácsolja a klasszikussá vált dalban Hofi. Bizony, életet hosszabbíthat, sőt, menthet, ha valaki képes az igazi kikapcsolásra. Tartson velünk, tanuljunk együtt lazítani!

tovább

Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések