Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Csokoládéval a felesleges kilók ellen

kategória: Elhízás, Táplálkozás

A rendszeres csokoládéfogyasztók valamivel karcsúbbak - mutatta ki egy új kutatás. Az eredmények azonban nem azt bizonyítják, hogy a csokoládé majszolása segít leadni a felesleges kilókat. Elképzelhető, hogy valami más tényező áll a testtömegben tapasztalható enyhe eltérés hátterében, vagy egyszerűen statisztikai véletlenről van szó. A kutatást vezető dr. Beatrice Golomb, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem docense szerint az eredmények nem azt bizonyítják, hogy a csokoládéfogyasztás segít a lefogyásban, de csökkenthetik a csokoládéfogyasztással kapcsolatos esetleges bűntudatot.

A csokoládé hatását nem könnyű meghatározni. Egyrészt antioxidánsokat tartalmaz, amelyek ellensúlyozzák a káros anyagokat a szervezetünkben. Ráadásul a csokoládéfogyasztást több tanulmány is számos egészségügyi előnnyel hozta összefüggésbe a vérnyomás csökkentésétől a koleszterinszint javításáig. Másrészt viszont rengeteg kalóriát és zsírt tartalmazhat.

Az új kutatásban dr. Golomb és munkatársai közel ezer kérdőívet elemeztek. Arról kérdezték a válaszadókat, milyen gyakran fogyasztanak csokoládét. A résztvevők átlagéletkora 57 év volt, 68 százalékuk férfi. A kutatók ezután összefüggést kerestek a csokoládéfogyasztás és a testtömegindex (BMI) között. Az eredmények azt mutatták, hogy a leggyakrabban csokoládét fogyasztók testtömeg-indexe alacsonyabb volt, mint a többieké, és ez akkor sem változott, amikor az életkort, a nemet, az iskolázottságot és a zöldség-gyümölcs fogyasztást is számításba vették.

2012.04.05 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések