Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A csokoládé csökkenti a szívbetegségek kockázatát

kategória: Alternatív medicina, Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

A húsvéti nyuszi lehet, hogy segít csökkenteni a szívbetegségek kockázatát - de csak akkor, ha jó minőségű, valódi csokoládésból készül, nem pedig bevonómasszából. Egy új tanulmány szerint a csokoládé (főleg étcsokoládé) mindennapos kis mennyiségű fogyasztása közel 40 százalékkal csökkentheti a szívinfarktus és a stroke kockázatát.


Német kutatók csaknem 20 000 embert követtek nyomon, nyolc éven keresztül. Több kérdőívet is küldtek nekik az étkezésükkel és a testmozgási szokásaikkal kapcsolatban. Felfedezték, hogy azok, akik átlagosan 6 gramm csokoládét ettek naponta (egy kis kockának megfelelő mennyiség), azoknál 39 százalékkal csökkent a kockázata mind a szívinfarktusnak, mint a stroke-nak. A tanulmány a European Heart Journal-ban jelenik majd meg.

"Még túl korai lenne javaslatokkal állni elő, hogy egyen mindenki több csokoládét, de ha a cukrot és a magas zsírtartalmú nyalánkságokat egy darabka étcsokoládéra cserélik, az sokat segíthet" - mondta Brian Buijsse, a tanulmány vezetője, a Német Emberi Táplálkozástudományi Intézet táplálkozási epidemiológusa.

A túl sok árthat

A Buijsse és csapata által vizsgált emberek kórelőzményében nem szerepelt szívbetegség, hasonlóak voltak a kockázati tényezőik például a dohányzás és a testmozgás terén, a testtömeg-indexükben sem akadt nagy eltérés.
Mivel a tanulmány csak megfigyelte az embereket, és nem adtak nekik közvetlenül csokoládét, hogy teszteljék a hatását, a szakértők szerint további kutatás szükséges annak meghatározásához, hogy meghatározzák az édesség pontos hatását a testre. A tanulmányt a német kormány és az Európai Unió finanszírozta.

Az orvosok arra is felhívták a figyelmet, hogy a csokoládé nagy mennyiségben elhízást okozhat, mely a szívbetegségek és a stroke egyik fő kockázati tényezője.
"Az alapvető tudomány már elég meggyőzően kimutatta, hogy az étcsokoládé javítja az erek és a vérlemezkék működését" - mondta Frank Ruschitzka, a Zurichi Egyetemi Kórház kardiológusa, az Európai Kardiológus Szövetség szóvivője. "Mielőtt azonban vadul rávetjük magunkat az étcsokoládéra, vegyük számításba, hogy 100 gramm nagyjából 500 kcal energiát tartalmaz."

Buijsse elmondta, hogy azok, akik szeretnék kihasználni a csokoládé szívbarát hatásait, mondjanak le a másfajta nassolásról, ha csokoládét akarnak enni. "A legnagyobb problémát az okozza, hogy ne hízzanak el miatta" - mondta Buijsse. "A túl sok csokoládé negatív hatásai sajnos túlszárnyalják a kakaó előnyeit." 

Animáció: HáziPatika.com

2010.04.04 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések