Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A "csodadiéták" nem gyógyítják a cukorbetegséget

kategória: Diabétesz

Az internet korában nagyon divatossá váltak a különböző szélsőséges diéták. "Rövid időn belül két 1-es típusú cukorbetegséggel kezelt kisgyermek került veszélybe közvetve az interneten divatos szélsőséges diéta miatt" - figyelmeztet Körner Anna, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika diabéteszosztályának vezetője. A szülők félinformációk alapján várják a gyógyulást.


Körner Anna szerint veszélyes, ha az interneten terjedő eszmék alapján megszorító diétákkal kísérleteznek, és ezeket fanatikusan betartják anélkül, hogy orvossal konzultálnának, és meggyőződnének például arról, hogy valóban kevesebb inzulinra van-e szüksége a gyermeknek, mint korábban, és hogy a diéta milyen hosszú távú hatással járhat. Minden megszorító diéta egyoldalú, előbb-utóbb hiányállapothoz vezet, holott a cukorbeteg gyerekeknek - néhány szabályt betartva - nem kell máshogy étkezniük, mint egészséges társaiknak.

Példaként a paleolit korszakot idéző étkezést említi az osztályvezető főorvos, amellyel kapcsolatban csodálatos gyógyulásról szóló történetek is olvashatóak. "A szokásosnál több zöldség egészséges, de a nagy mennyiségű hús fehérjetartalma a betegség kapcsán amúgy is veszélyeztetett vesét terheli, a magas zsírtartalmú vörös húsok pedig megemelik a húgysavszintet, ami például köszvényhez vezethet. A szénhidrátok vélt vagy valós csökkentése mellett ráadásul sokszor ellenőrizetlenül, konzultáció nélkül csökkentik a bevitt inzulin mennyiségét is, ez a gyerekek esetében különösen veszélyes, könnyen kómához is vezethet.

Animáció: HáziPatika.com

2011.11.16 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Ötven felett a futópadon

A rendszeres mozgás pozitív hatásairól mindenki sokat tud, ám mégis vannak, akik félelemből, az egészségi állapotuk vagy az életkoruk miatt nem kezdenek el sportolni. Pedig az óvatos, fokozatos és körültekintő mozgás az időseknek is jót tesz!

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések