Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A "csodadiéták" nem gyógyítják a cukorbetegséget

kategória: Diabétesz

Az internet korában nagyon divatossá váltak a különböző szélsőséges diéták. "Rövid időn belül két 1-es típusú cukorbetegséggel kezelt kisgyermek került veszélybe közvetve az interneten divatos szélsőséges diéta miatt" - figyelmeztet Körner Anna, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika diabéteszosztályának vezetője. A szülők félinformációk alapján várják a gyógyulást.


Körner Anna szerint veszélyes, ha az interneten terjedő eszmék alapján megszorító diétákkal kísérleteznek, és ezeket fanatikusan betartják anélkül, hogy orvossal konzultálnának, és meggyőződnének például arról, hogy valóban kevesebb inzulinra van-e szüksége a gyermeknek, mint korábban, és hogy a diéta milyen hosszú távú hatással járhat. Minden megszorító diéta egyoldalú, előbb-utóbb hiányállapothoz vezet, holott a cukorbeteg gyerekeknek - néhány szabályt betartva - nem kell máshogy étkezniük, mint egészséges társaiknak.

Példaként a paleolit korszakot idéző étkezést említi az osztályvezető főorvos, amellyel kapcsolatban csodálatos gyógyulásról szóló történetek is olvashatóak. "A szokásosnál több zöldség egészséges, de a nagy mennyiségű hús fehérjetartalma a betegség kapcsán amúgy is veszélyeztetett vesét terheli, a magas zsírtartalmú vörös húsok pedig megemelik a húgysavszintet, ami például köszvényhez vezethet. A szénhidrátok vélt vagy valós csökkentése mellett ráadásul sokszor ellenőrizetlenül, konzultáció nélkül csökkentik a bevitt inzulin mennyiségét is, ez a gyerekek esetében különösen veszélyes, könnyen kómához is vezethet.

Animáció: HáziPatika.com

2011.11.16 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Görcsbe szorító fájdalom

Kiszámíthatatlan alhasi görcsök. A legrosszabbkor lephetnek meg. Bár tudnánk, mi okozza!

tovább


Szponzorált hirdetések