Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A cink kulcsszerepet kap az immunrendszer működésében

kategória: Fertőző betegségek

Az Ohiói Egyetem munkatársai felfedték, hogy a cink miként akadályozza meg az immunrendszert, hogy végzetes spirálba kerüljön, és ezáltal a lokális fertőzés jöjjön létre. A Cell Reports oldalain vázolt tanulmány határozottan támogatja a cink ételkiegészítőként való alkalmazását avégett, hogy csökkenteni lehessen a megfázási tünetek súlyosságát. Más betegségek esetén jelentkezhet kedvező hatás.

A cinkről régóta tudjuk, hogy egyes molekulák szabályozásában alapvető szerepet tölt be, de a a baktériumok elleni küzdelemben kifejtett hatása eddig nem volt ismeretes. Korábbi tanulmányok szerint a cinkhiány kísérleti egerekben igen nagyfokú gyulladáshoz vezetett - a tapasztalt jelenség hasonló volt a szepszis nevű állapothoz, amikor a kórokozók véráramba kerülése a fertőzés kialakulását vonja maga után.

Dr. Daren Knoell és munkatársai emberi sejteken és állatkísérletes körülmények között végzett vizsgálatai azt bizonyították, hogy az NF-kB nevű fehérje megnöveli az immunrendszerben a cink mennyiségét - így reagálva gyorsan a fertőzésekkel szemben. Csakhogy létezik egyfajta visszacsatolás, ugyanis a sok cink fékezi az NF-kB jelátvitelét, vagyis megakadályozza az immunválasz kimerülését, ezzel pedig a szepszist. Tehát gyakorlatilag az immunrendszer szigorú egyensúlyi állapotban van.

A felfedezés újabb adalék a cink élettani szabályozó szerepének megismeréséhez, mindazonáltal a szakértőkre egyelőre korainak tartják a cink alkalmazását szepszis kezelésére.

2013.02.17 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Egy tartalmas, őszinte beszélgetés hozzásegít a lelki egyensúlyhoz, megkönnyebbülést hoz, feloldja a szorongásokat. Érdemes egy nagy levegőt venni, és megszervezni, akár még ma estére is sikerülhet.


Szponzorált hirdetések