Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A brokkoli túlfőzve is védhet a ráktól

kategória: Alternatív medicina, Daganatos betegségek, Táplálkozás, Zöldség-gyümölcs

A legújabb kutatások szerint a brokkoli fogyasztása abban az esetben is csökkenti a béldaganatok kialakulásának esélyeit, ha a zöldséget túlfőztük.

Régóta ismert tény, hogy a brokkoli egy úgy nevezett szuper-élelmiszer, ami segít a daganatos betegségek megelőzésében, de a tudósok eddig úgy gondolták, hogy a túlzott főzés hatására elveszhetnek a zöldség értékes hatóanyagai. A legújabb kutatások szerint azonban a heti háromszori brokkoli fogyasztás még abban az esetben is csökkenti a daganatos betegségek kockázatát, ha a zöldségeket túlfőzzük.

"A szervezet még ilyen formában is képes kivonni a brokkoliból a szulforafánt, ezt az erősen anti-karcinogén anyagot - nyilatkozta Elizabeth Jeffery professzor (Illinois Egyetem), a kutatás vezetője. - Szervezetünk az emésztőrendszerben található mikrobák segítségével jut hozzá a brokkoliban található hatóanyagokhoz, és ha képesek lennénk növelni a baktériumok hatékonyságát, akkor a brokkoli daganatellenes hatása is nagyobb lehetne."

A kutatás részletes leírása a Food and Function című szaklapban olvasható.

2010.11.07 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Csontritkulás

Csontegészség

A csontok egészségéhez két dolog fontos különösképpen: az egyik a mechanikai megterhelés, azaz a rendszeres testmozgás és sport, és a megfelelő ásványianyag-ellátás, ami az építő folyamatokhoz szükséges.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések