Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Depressziós dolgozók - durva hír Nagy-Britanniából

kategória: Depresszió

A brit munkások hajlamosak a leginkább a depresszióra - derült ki egy új felmérésből. A depresszió az egyik legnagyobb mentális egészségügyi probléma a dolgozók körében, minden ötödik embert érint valamikor élete során. A szakembereket is aggasztja a brit munkavállalók pszichés állapota, nemrég ugyanis az IDEA felméréséből (Impact of Depression in the Workplace in Europe Audit) kiderült, hogy a dolgozók 26 százalékát depresszióval diagnosztizálták a háziorvosok. Az arány az olaszoknál például csupán 12 százalék. A felmérésekből az is kiderült, hogy szintén a britek töltik a legtöbb időt betegszabadságon, körülbelül évi 41 napot, miközben az európai átlag csak 36 nap.

A European Depression Association (Európai Depressziószövetség) adatai sem biztatóbbak: kimutatták ugyanis, hogy minden tizedik európai dolgozó betegszabadságot vesz ki valamilyen legyengítő hatású pszichológiai állapot miatt. Ez 2010-ben 21 ezer munkanap kiesést, mintegy 73 milliárd eurót jelentett.

A probléma nagysága ellenére minden harmadik vezető arról számolt be, hogy nincs semmilyen formális eszköze a munkavállalók depressziós problémáinak megoldására, 43 százalékuk pedig úgy vélte, hogy jobb munkahelyi szemléletre és több olyan intézkedésre lenne szükség, ami védi a munkavállalók érdekeit. A szakemberek szerint a munkavállalók depressziója komoly foglalkoztatási és társadalmi kihívás, súlyos anyagi károkat okoz, emiatt megköveteli a figyelmet és az intézkedést az Európai Uniótól.

A közvélemény-kutatásokból az is kiderült, hogy a megkérdezettek még mindig keveset tudnak erről az állapotról. Míg 88 százalékuk előtt ismeretes, hogy a rossz hangulat és a szomorúság a betegség jele, arról már kevesen tudtak, hogy a depresszió koncentrációs zavart és feledékenységet is okozhat. "Az IDEA felmérésének eredményei rávilágítottak, hogy milyen sok tennivaló van még: fel kell hívni a munkavállalók figyelmét és támogatni kell őket, miközben a munkaadókat segíteni kell a jobb felismerésben és a munkavállalók depressziójának kezelésében" - vont mérleget Dr. Vincenzo Costigliola, a szövetség elnöke.

2012.10.08 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!


Szponzorált hirdetések