Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Botoxkezelés a kézremegésre

kategória: Neurológia

A leginkább a ránc elleni kezelésből ismert botox a sclerosis multiplexben szenvedő betegek végtagremegését is csillapíthatja egy új kutatás eredményei szerint. A Neurology július 3-ai számában megjelent tanulmány szerzője, dr. Anneke van der Walt, az ausztrál Royal Melbourne kórház kutatója elmondta, hogy a betegek többsége jól tolerálja az injekciókat, és szívesen folytatja a kezelést, amint megtapasztalja az előnyeit.

A betegségre jellemző remegés az egyik vagy mindkét kart, illetve ritkábban a lábszárat érintheti. Az orvosok különféle gyógyszerekkel próbálkoznak a remegés enyhítésére, ezek azonban van der Walt szerint ritkán hatékonyak. Az agyba ültetett elektródákkal is megkísérlik csillapítani a remegést, ennek előnyei azonban többnyire csak rövid távra szólnak.

A legújabb kísérletben a kutatók 23 olyan sclerosis multiplexes betegnek adtak véletlenszerűen vagy botoxkezelést, vagy placebót, akiknek a karja remegett. Tizenkét hét múlva felcserélték az injekciót, így végül mindegyik kar részesült botox és placebo kezelésben egyaránt.

A kutatók a vizsgálati idő előtt és után is ellenőrizték a remegés súlyosságát, és a különböző motoros készségeket. Az eredmények szerint a botox injekció után a betegek remegése, valamint rajzolási és íráskészségük jelentős mértékben javult. A kutatók nem tudják pontosan, hogyan csillapítja a gyógyszer a remegést, de van der Walt doktor úgy véli, valószínűleg az izmok, az idegek és az agy kölcsönhatásának módját változtathatja meg.

A kísérletben a betegek 83 nemzetközi egységnyi botoxot kaptak, ez négyszerese a ránc elleni kezelésben használt mennyiségnek, de nem éri el a migrén elleni terápiában alkalmazott mennyiséget. Az injekciókat évente 2-4 alkalommal kell beadni.

2012.07.08 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Ötven felett a futópadon

A rendszeres mozgás pozitív hatásairól mindenki sokat tud, ám mégis vannak, akik félelemből, az egészségi állapotuk vagy az életkoruk miatt nem kezdenek el sportolni. Pedig az óvatos, fokozatos és körültekintő mozgás az időseknek is jót tesz!

tovább

Tippek:

A túró igazi gyomorvédő étel, egyen belőle pár kanállal minden reggel. Különösen, ha gyomra érzékeny a savas ételekre, vagy hajlamos a gyomorfekélyre.


Szponzorált hirdetések