Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Botoxkezelés a kézremegésre

kategória: Neurológia

A leginkább a ránc elleni kezelésből ismert botox a sclerosis multiplexben szenvedő betegek végtagremegését is csillapíthatja egy új kutatás eredményei szerint. A Neurology július 3-ai számában megjelent tanulmány szerzője, dr. Anneke van der Walt, az ausztrál Royal Melbourne kórház kutatója elmondta, hogy a betegek többsége jól tolerálja az injekciókat, és szívesen folytatja a kezelést, amint megtapasztalja az előnyeit.

A betegségre jellemző remegés az egyik vagy mindkét kart, illetve ritkábban a lábszárat érintheti. Az orvosok különféle gyógyszerekkel próbálkoznak a remegés enyhítésére, ezek azonban van der Walt szerint ritkán hatékonyak. Az agyba ültetett elektródákkal is megkísérlik csillapítani a remegést, ennek előnyei azonban többnyire csak rövid távra szólnak.

A legújabb kísérletben a kutatók 23 olyan sclerosis multiplexes betegnek adtak véletlenszerűen vagy botoxkezelést, vagy placebót, akiknek a karja remegett. Tizenkét hét múlva felcserélték az injekciót, így végül mindegyik kar részesült botox és placebo kezelésben egyaránt.

A kutatók a vizsgálati idő előtt és után is ellenőrizték a remegés súlyosságát, és a különböző motoros készségeket. Az eredmények szerint a botox injekció után a betegek remegése, valamint rajzolási és íráskészségük jelentős mértékben javult. A kutatók nem tudják pontosan, hogyan csillapítja a gyógyszer a remegést, de van der Walt doktor úgy véli, valószínűleg az izmok, az idegek és az agy kölcsönhatásának módját változtathatja meg.

A kísérletben a betegek 83 nemzetközi egységnyi botoxot kaptak, ez négyszerese a ránc elleni kezelésben használt mennyiségnek, de nem éri el a migrén elleni terápiában alkalmazott mennyiséget. Az injekciókat évente 2-4 alkalommal kell beadni.

2012.07.08 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A "tanult" beteg

Nem is hinnénk, hogy mennyi korosodó embert érint hazánkban a csontritkulás. K. Mária 64 éves nyugdíjas több éve tudja, hogy az ő csontjai is törékenyebbek az átlagnál. Ő azonban nem folytatott strucc-politikát, hanem igazi "tanult" beteggé képezte...

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések