Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A bőrünkön is nyomot hagy a válság

kategória: Bőrgyógyászat

A gazdasági hanyatlás rosszat tehet a bőrnek: emelkedett az ekcémás, pikkelysömörös és egyéb bőrbetegségben szenvedők száma a gazdasági világválság beköszönte óta. A zavaró tünetek miatt néhány beteg önmaga ellen fordul, esetenként öngyilkosságot is megkísérel. A Brit Bőr Alapítvány (BSF) szerint nagyon fontos a testi elváltozások hátterében rejlő lelki problémák felfedése.

105 orvos és nővér bevonásával végeztek el villámfelmérést. Negyvenegy százalékuk jelentős növekedést vélt felfedezni a stressz hatására megjelenő bőrproblémák terén. Öt százalékuk a növekedést óriásinak találta, míg 50 százalékuk enyhének. A felmérésből kiderült, hogy a recessziót az ekcémások szenvedik meg leginkább. Több lett ezen kívül még a pattanásos, pikkelysömörös, vitiligós beteg is. A megkérdezett szakemberek fele állította, hogy lelki teher is kiválthatja a megbetegedést, vagy közrejátszhat fellángolásában. Sokak szerint könnyebb hozzáférhetőséget kellene teremteni a tanácsadáshoz.

A BSF egy korábbi felméréséből kiderült, hogy sok bőrbeteget atrocitások érnek a közösségekben. A megkérdezett 729 nő és férfi egyhatoda elárulta, hogy kiütéseik miatt önpusztító szokásokat vettek fel, sőt nem együknek az öngyilkosság is megfordult a fejében. A BSF szóvivője, dr. Anthony Bewley bőrgyógyász elmondta: "A bőrbetegeket nagyon zavarja állapotuk, hátrányosan befolyásolja az önbizalmukat és az önértékelésüket. Eléggé alábecsülik a probléma hatását. Sok beteg úgy érzi, lelkileg sokkal nagyobb terhet jelent, mint a cukorbaj vagy a szívbetegség."

Bevis Man, a BSF másik munkatársa szerint: "A válság egy sor gonddal és további stresszel jár, ami csak fokozza azok nyomorúságát, akiknek az életét már előtte is megkeserítették a bőrön jelentkező szimptómák. Jóllehet korábbi kutatások utaltak arra is, hogy a gazdasági hanyatlás igazából jót tesz az egészségnek, mert kevesebbet költ az ember egészségtelen nyalánkságokra, italra és dohányárura. Az 1929-33-as nagy gazdasági válság idején például, a 25 százalékos munkanélküliség ellenére is nőtt a várható élettartam az Egyesült Államokban; kevesebben haltak meg szívbetegségben, influenzában és autóbalesetben.

2012.08.16 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Gyógyító fürdők

Úgy érzi, hogy jót tenne sajgó vállainak, fájós derekának vagy végtagjainak, ha gyógyfürdőben kezeltethetné magát? Beszéljen orvosával! Cikkünkből megtudhatja, mi tartozik ehhez az ellátási formához.

tovább

50plusz.hu Fórum

Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!


Szponzorált hirdetések