Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A bőrünkön is nyomot hagy a válság

kategória: Bőrgyógyászat

A gazdasági hanyatlás rosszat tehet a bőrnek: emelkedett az ekcémás, pikkelysömörös és egyéb bőrbetegségben szenvedők száma a gazdasági világválság beköszönte óta. A zavaró tünetek miatt néhány beteg önmaga ellen fordul, esetenként öngyilkosságot is megkísérel. A Brit Bőr Alapítvány (BSF) szerint nagyon fontos a testi elváltozások hátterében rejlő lelki problémák felfedése.

105 orvos és nővér bevonásával végeztek el villámfelmérést. Negyvenegy százalékuk jelentős növekedést vélt felfedezni a stressz hatására megjelenő bőrproblémák terén. Öt százalékuk a növekedést óriásinak találta, míg 50 százalékuk enyhének. A felmérésből kiderült, hogy a recessziót az ekcémások szenvedik meg leginkább. Több lett ezen kívül még a pattanásos, pikkelysömörös, vitiligós beteg is. A megkérdezett szakemberek fele állította, hogy lelki teher is kiválthatja a megbetegedést, vagy közrejátszhat fellángolásában. Sokak szerint könnyebb hozzáférhetőséget kellene teremteni a tanácsadáshoz.

A BSF egy korábbi felméréséből kiderült, hogy sok bőrbeteget atrocitások érnek a közösségekben. A megkérdezett 729 nő és férfi egyhatoda elárulta, hogy kiütéseik miatt önpusztító szokásokat vettek fel, sőt nem együknek az öngyilkosság is megfordult a fejében. A BSF szóvivője, dr. Anthony Bewley bőrgyógyász elmondta: "A bőrbetegeket nagyon zavarja állapotuk, hátrányosan befolyásolja az önbizalmukat és az önértékelésüket. Eléggé alábecsülik a probléma hatását. Sok beteg úgy érzi, lelkileg sokkal nagyobb terhet jelent, mint a cukorbaj vagy a szívbetegség."

Bevis Man, a BSF másik munkatársa szerint: "A válság egy sor gonddal és további stresszel jár, ami csak fokozza azok nyomorúságát, akiknek az életét már előtte is megkeserítették a bőrön jelentkező szimptómák. Jóllehet korábbi kutatások utaltak arra is, hogy a gazdasági hanyatlás igazából jót tesz az egészségnek, mert kevesebbet költ az ember egészségtelen nyalánkságokra, italra és dohányárura. Az 1929-33-as nagy gazdasági válság idején például, a 25 százalékos munkanélküliség ellenére is nőtt a várható élettartam az Egyesült Államokban; kevesebben haltak meg szívbetegségben, influenzában és autóbalesetben.

2012.08.16 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések