Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A boldogság titka

kategória: Pszichológia

Csak a jóra emlékezni, a rosszat meg feledni - ezt a hangulatjavító receptet ajánlják amerikai kutatók a boldogságra vágyóknak. A San Franciscó-i Egyetem pszichológusai 750 önként jelentkező diák személyiségjegyeit és viszonylagos boldogságszintjét vizsgálták. Arra jutottak, hogy akik hajlamosak a kellemes nosztalgiára, azok elégedettebbek életükkel, mint azok, akik eltúlozzák múltbeli kudarcaikat, és túl sokat rágódnak rajtuk. Az első csoportba a nyitott személyiségűek tartoznak, az utóbbiba pedig leginkább a neurotikus alkatúak.

A kutatók öt önértékelő teszttel mérték, hogy melyik alany mennyire extrovertált, neurotikus, befogadó személyiségű, lelkiismeretes és barátságos, majd megvizsgálták "időnézetüket": nevezetesen azt, hogy a múlt, a jelen vagy a jövő felé fordulnak inkább. Mindezek után az alanyoknak nyilatkozniuk kellett arról, hogy milyen fényben látják múltjukat: kedvezőben vagy sem.

A végeredmény egyértelműen azt mutatta, hogy a nagyon nyitott személyiségek boldogabbak, a rossz emlékekre is derűsen gondolnak vissza, míg a neurotikus alkatúak épp az ellenkezőleg. A kutatók szerint az egész vizsgálat eredménye azt sugallja, hogy boldogabbá tehetik magukat a múltjukat "rossz szemmel" nézők, ugyanis ahhoz, hogy közérzetük javuljon, nem kell egész személyiségüket megváltoztatniuk, ami nehéz feladat lenne. Elég, ha "időnézetüket" javítják - amit sokkal könnyebb megtenni.

2011.05.13 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

Nem mindegy, hogy milyen gyümölcsöt vásárol! A sokáig szállított vagy tárolt, de látszólag friss, egzotikus gyümölcsök vitamintartalma sokszor kisebb, mint a mélyhűtött hazainak.


Szponzorált hirdetések