Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A beteg fizeti a CT-t

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Szív- és érrendszeri betegségek

A koszorúerek számítógépes vizsgálata (coronaria CT) áttörést jelenthet a szívbetegségek korai felismerésében, bizonyos esetekben kiválthatja a szívkatéterezést. A módszert a kardiológus szakmával is ismertették a Magyar Kardiológusok Társaságának 52. Kongresszusán, Balatonfüreden.

A katéteres vizsgálatot kiváltó eljárást a nagyobb hazai szívcentrumokban már sikeresen alkalmazzák, azonban nagyon nagy gondot jelent, hogy a társadalombiztosítás nem téríti meg a beavatkozás költségét, így a közel 160 ezer forintos vizsgálati díj a beteget terheli.

"Bízunk abban, hogy a finanszírozás területén változások lesznek, és ily módon ez a vizsgálati eljárás a mindennapi diagnosztika része lesz" - dr. Forster Tamás, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke.

A Cardio-CT berendezés néhány másodperc alatt teljes képet ad magáról a szívről, majd a számítógépes analizálás után a koszorúér szűkületek azonosításán kívül a pitvarok, kamrák, a vénás és artériás rendszert is 3 dimenzióban képes megmutatni. A módszer alkalmas arra, hogy a szűkületet még nem okozó, de infarktus veszélyt jelentő puha plakkokat (lerakódásokat) kimutassa, így a páciens kezelése még az infarktus előtt megkezdődhet.

A vizsgálat teljesen fájdalommentes, nem okoz bezártság érzést, a szív terhelése nélkül, nyugalmi állapotban, ambulánsan elvégezhető. Amennyiben a lelet negatív, úgy a koszorúér-betegség, illetve az infarktus veszélye 96-99 százalékos valószínűséggel kizárható, így a módszer alkalmazásával sok esetben kiküszöbölhető a diagnosztikai célból végzett szívkatéterezés - áll a kongresszusi anyagban.

Magyarországon 70 ezren haltak meg szív- és érrendszeri megbetegedésben tavaly, és a szakemberek szerint évente közel húszezer akut szívinfarktussal lehet számolni, mely még a kelet-európai átlagnál is rosszabb. Ez a szám megfelelő odafigyeléssel, életmódváltással drasztikusan csökkenthető lenne - adják ki a figyelmeztetést ismételten a kardiológusok.

A betegek ellátásának színvonala nem egyenlő mindenhol az országban. Jellegzetesen azokban a régiókban kisebb a halálozások száma, ahol jól kiépített szívcentrumok várják a betegeket - hangzott el Kardiológusok Kongresszusának megnyitóján.

2008.05.07 11:35:53

forrás: HáziPatika.com/Kéky Kira


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések